شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

دیابت در کودکان چیست و چه علائمی دارد؟

دسته بندی :دیابت, کودکان ۱۴ مرداد ۱۴۰۲ دکتر حسین علیپور 2242 مشاهده
دیابت در کودکان

دیابت نوع 1 در کودکان چیست؟

رایج‌ترین نوع دیابت در کودکان، دیابت نوع 1 است. در این بیماری بدن کودک هورمون انسولین تولید نمی‌کند. کودک در این حالت برای زنده ماندن به انسولین نیاز دارد. در کودکان مبتلا به دیابت نوع 1، انسولین از طریق تزریق زیرجلدی وارد بدن می‌شود. دیابت نوع 1 در کودکان قبلا تحت عنوان دیابت وابسته به انسولین شناخته می‌شد.

تشخیص دیابت نوع 1 در کودکان می‌تواند بسیار ناراحت‌کننده باشد، به‌خصوص در ابتدا. ناگهان شما و فرزندتان )بسته به سن فرزندتان( باید یاد بگیرید که چگونه انسولین تزریق کنید، کربوهیدرات‌ها را بشمارید و قند خون را کنترل کنید.

هیچ درمانی برای دیابت نوع 1 در کودکان وجود ندارد، اما می‌توان آن را مدیریت کرد. پیشرفت علم و تولید ابزار بهتر برای نظارت بر قند خون و تحویل انسولین، کمک شایانی به مدیریت مقدار قند خون کرده است و باعث شده تا کیفیت زندگی در کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 افزایش یابد.

دیابت نوع 1 علائمی مانند تکرر ادرار، تشنگی، خستگی و … داشته و سابقه‌ی خانوادگی، ژنتیک، نژاد و عفونت‌های خاص ویروسی نقش مهمی در بروز آن دارد. باید توجه کرد که این بیماری می‌تواند عوارضی مانند آسیب‌ به قلب و عروق، آسیب به اعصاب و مشکلات بینایی را در پی داشته باشد. در ادامه بیشتر به این بیماری خواهیم پرداخت.

 

6 نشانه‌ مهم دیابت نوع 1 در کودکان

علائم و نشانه‌های دیابت نوع 1 در کودکان معمولاً به سرعت ایجاد می‌شود و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • افزایش تشنگی
  • تکرر ادرار
  • احساس گرسنگی شدید
  • خستگی
  • تحریک‌پذیری یا تغییر رفتار
  • نفس با بوی میوه

دیابت در کودکان

چرا کودکان به دیابت نوع 1 مبتلا می‌شوند؟

علت دقیق دیابت نوع 1 ناشناخته است. اما در اکثر افراد مبتلا به دیابت نوع 1، سیستم ایمنی بدن (که به‌طور معمول با باکتری‌ها مضر و ویروس‌ مبارزه می‌کند) به اشتباه سلول‌های تولیدکننده انسولین در پانکراس را از بین می‌برد. به نظر می‌رسد ژنتیک و عوامل محیطی در این فرآیند نقش دارند.

زمانی‌که سلول‌های تولید کننده‌ی انسولین در بدن از بین می‌روند، بدن کودک مقدار کمی انسولین تولید می‌کند یا اصلا قادر به تولید انسولین نخواهد بود. انسولین وظیفه حیاتی انتقال قند (گلوکز) از جریان خون به سلول‌های بدن برای تبدیل شدن به انرژی را انجام می‌دهد.

قند هنگام هضم غذا وارد جریان خون می‌شود. بدون انسولین کافی، قند در جریان خون کودک شما جمع می‌شود. این امر در صورت عدم درمان می‌تواند باعث ایجاد عوارضی شود که زندگی کودک را تهدید کند.

عوامل خطر دیابت نوع یک در کودکان

دیابت نوع 1 اغلب در کودکان رخ می‌دهد، اما ممکن است در هر سنی ظاهر شود. عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع 1 در کودکان عبارتند از:

1- سابقه‌ی خانوادگی

داشتن والدین یا خواهر و برادری که مبتلا به دیابت نوع 1 باشند، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

2- ژنتیک

برخی از ژن‌ها می‌توانند باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 1 بشوند.

3- نژاد

بررسی‌ها مشخص کرده برخی از نژاد به مقدار بیشتری ار معرض خطر ابتلای به دیابت هستند، در حالی‌که در بعضی نژادها این خطر کمتر است.

4- ویروس‌های خاص

قرار گرفتن در معرض برخی ویروس‌های خاص می‌تواند باعث واکنش خودایمنی و تخریب سلول‌های تولید کننده‌ی انسولین توسط سلول‌های ایمنی بدن بشود.

 

دیابت در کودکان

دیابت نوع یک در کودکان چه عوارضی دارد؟

دیابت نوع 1 می‌تواند اندام‌های اصلی بدن افراد را تحت تاثیر قرار دهد. نزدیک نگه‌داشتن سطح قند خون به مقدار طبیعی، در اکثر مواقع می‌تواند خطر بسیاری از عوارض را به‌طور چشم‌گیری کاهش دهد. عوارض می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

1- بیماری‌های قلبی عروقی

دیابت خطر ابتلای کودکان به بیماری‌هایی مانند تنگی عروق خونی، فشار خون بالا، بیماری قلبی و سکته را در مراحل بعدی زندگی افزایش می‌دهد.

2- آسیب به اعصاب

قند اضافی می‌تواند به دیواره رگ‌های خونی کوچکی که اعصاب بدن کودکان را تغذیه می‌کنند آسیب برساند. این مسئله می‌تواند باعث ایجاد احساس گزگز، بی حسی، سوزش یا درد شود. آسیب عصبی معمولا به تدریج و در طی مدت زمان طولانی اتفاق می‌افتد.

3- آسیب کلیوی

دیابت می‌تواند به رگ‌های خونی کوچکی که در کلیه مسئول تصفیه‌ی خون هستند آسیب برساند.

4- آسیب بینایی

دیابت می‌تواند به رگ‌های خونی شبکیه چشم آسیب برساند و منجر به بروز مشکلات بینایی شود.

5- پوکی استخوان

دیابت می‌تواند تراکم مواد معدنی موجود در استخوان را کاهش دهد و باعث افزایش خطر ابتلای به پوکی استخوان کودکان در بزرگ‌سالی بشود.

شما می‌توانید از طریق موارد زیر به کودک خود در پیشگیری از عوارض دیابت کمک کنید:

  • برای حفظ قند خون تا حد امکان با کودک خود کار کنید.
  • اهمیت خوردن یک رژیم غذایی سالم و شرکت در فعالیت بدنی منظم را به کودک خود یادآوری کنید.
  • برنامه‌ریزی کنید تا همراه با فرزند خود به‌طور منظم توسط متخصص مراقبت‌های بهداشتی ویزیت شوید.

کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 در معرض خطر سایر اختلالات خودایمنی مانند بیماری تیروئید و سلیاک هستند. این مسئله نیز از اهمیتی بالایی برخوردار است و پزشک کودک شما ممکن است آزمایش‌هایی برای آگاهی از این موارد به شما توصیه کند.

چگونه می‌توان از ابتلا به دیابت نوع 1 در کودکان پیشگیری کرد؟

در حال حاضر هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از دیابت نوع 1 وجود ندارد، اما پژوهشگران زیادی مشغول تحقیق در این حوزه هستند. آنتی‌بادی‌های مرتبط با دیابت نوع 1 در کودکانی که در معرض خطر بالای این اختلال هستند را می‌توان ماه‌ها یا حتی سال‌ها قبل از ظهور اولین علائم دیابت نوع 1 شناسایی کرد. در حال حاضر محققان در حوزه‌ی پیشگیری یا تاخیر در بروز دیابت نوع 1 در افراد مستعد و جلوگیری از تخریب بیشتر سلول‌های تولید کننده‌ی انسولین در پانکراس افرادی که به تازگی مبتلا به این بیماری تشخیص داده شده‌اند، در حال پژوهش هستند.

نتیجه‌گیری

دیابت نوع 1، شکل رایج دیابت در کودکان است که در آن سلول‌های مسئول تولید و ترشح انسولین در پانکراس توسط سیستم ایمنی مورد هدف قرار می‌گیرند و از بین می‌روند. در حالت لازم است تا انسولین به بدن تزریق شود. به همین دلیل به دیابت نوع 1 دیابت وابسته به انسولین نیز گفته می‌شود.

داشتن سبک زندگی مناسب با شرایط بیماری اهمیت زیادی در بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به این بیماری دارد. والدین نقش حیاتی در کنترل بیماری دارند و باید آگاهی‌های لازم را کسب کنند و با آموزش به فرزندان خود مدیریت بیماری را تسهیل کنند.

منبع

Type 1 diabetes in children

دکتر علیپور
دکتر حسین علیپور

حسین علیپور هستم دکتری تخصصی نانو بیوتکنولوژی از دانشگاه تربیت مدرس که به عنوان کارشناس تحقیق، توسعه و تولید محتوا در شرکت سمانیک سلامت گستر مشغول به فعالیت هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
سراب‌پور Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +