درمان بیش فعالی کودکان با داروهای گیاهی

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، حدود ۹/۴ درصد از کودکان و نوجوانان ۲ تا ۱۷ ساله به اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) مبتلا هستند.
هنگام مواجهه با تشخیص ADHD، انتخاب روش های درمانی دشوار است. امروزه برای افراد مبتلا به ADHD، متیل فنیدیت (ریتالین) با سرعت فزاینده ای تجویز میشود – و در برخی موارد نتایج مثبتی از آن مشاهده میشود. بسیاری از افراد با عوارض جانبی این دارو مانند سرگیجه، کاهش اشتها، اختلال در خواب و مشکلات گوارشی درگیر میشوند. و برخی از افراد حتی با مصرف ریتالین بهبود خاصی مشاهده نمیکنند.
درمانهای جایگزین متعددی برای ADHD وجود دارد؛ طرفداران رژیمهای غذایی خاص میگویند که باید غذاهای شیرین، رنگهای خوراکی مصنوعی و افزودنیها را حذف کنید و از منابع اسیدهای چرب امگا 3 بیشتری استفاده کنید. یوگا و مدیتیشن نیز ممکن است مفید باشند و نوروفیدبک نیز گزینه دیگری است. همه این گزینههای درمانی میتوانند در همراهی با هم استفاده شوند تا بر علائم ADHD تاثیر بگذارند.
در مورد گیاهان چطور؟ در این مقاله به بررسی این موضوع پرداخته ایم که آیا گیاهان میتوانند به بهبود علائم بیش فعالی کودکان کمک کنند یا خیر.
1- زعفران
امروزه کلالههای خشک زعفران به عنوان یک گزینه درمانی ایمن و موثر برای ADHD مطرح شده است. زعفران اثرات ضد افسردگی و ضد اضطراب داشته و در مطالعات بالینی، خواص محافظت کننده عصبی، تقویت یادگیری و حافظه و تعدیل سیستمهای مونوآمینرژیک و گلوتاماترژیک را نشان داده است. عصاره زعفران یک محرک طبیعی است که برای درمان ADHD بی خطر و موثر است. در مطالعات زیادی اثرات مفید زعفران در کودکان مبتلا به ADHD نشان داده شده است. مطالعه ای با هدف بررسی اثربخشی و ایمنی زعفران به عنوان مکمل ریتالین برای بهبود علائم در افراد مبتلا به ADHD در سال ۲۰۲۲ انجام شد. ۵۶ بیمار مبتلا به ADHD در دو گروه به طور تصادفی تقسیم شدند تا تحت درمان با ریتالین (۳۰ میلی گرم در روز) به همراه دارونما یا ریتالین به همراه زعفران (۱۵ میلی گرم دو بار در روز) به مدت شش هفته قرار گیرند. نتایج این مطالعه نشان داد که درمان ترکیبی زعفران با ریتالین می تواند به طور موثر علائم بیماران مبتلا به ADHD را بهبود بخشد. در مطالعهای دیگر که در سال ۲۰۲۲ منتشر شد به مقایسه اثربخشی زعفران و متیل فنیدات (ریتالین) پرداخته شد. این کارآزمایی بالینی با دو گروه تحت درمان با متیل فنیدات و زعفران در کودکان و نوجوانان ۷ تا ۱۷ ساله انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که اثربخشی زعفران با متیل فنیدیت قابل مقایسه است. زعفران برای درمان علائم بیش فعالی موثرتر بود در حالی که متیل فنیدیت برای علائم بیتوجهی تاثیر بیشتری نشان داد.
2- جینسنگ
جینسنگ، یک داروی گیاهی است که برای قرنها در چین استفاده میشده و به تحریک عملکرد مغز و افزایش انرژی شهرت دارد. انواع “جینسینگ قرمز” دارای پتانسیل برای کمک به کاهش علائم ADHD هستند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۱ بر روی ۱۸ کودک بین ۶ تا ۱۴ ساله مبتلا به ADHD انجام شد. محققان به مدت ۸ هفته به هر کودک ۱۰۰۰ میلیگرم جینسنگ دادند. محققان بهبودهایی را در اضطراب، شخصیت و عملکرد اجتماعی گزارش کردند. در یک مطالعه جدیدتر در سال ۲۰۲۰، به ۴۰ کودک مبتلا به ADHD بین سنین ۶ تا ۱۲ سال مکمل های روزانه حاوی امگا 3 و جینسنگ قرمز کرهای داده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که ترکیب این دو ماده ممکن است به بهبود حافظه و توجه در کودکان مبتلا به ADHD کمک کند.
3- جینکو بیلوبا
جینکوبیلوبا از دیرباز برای بهبود حافظه و بهبود عملکرد ذهنی توصیه شده است. مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ انجام شد نشان داد که علائم در افراد مبتلا به ADHD که عصاره جینکو مصرف کردهاند، بهبود یافته است. مصرف روزانه ۲۴۰ میلیگرم عصاره جینکو بیلوبا به مدت ۳ تا ۵ هفته موجب کاهش علائم ADHD، با عوارض جانبی اندک در کودکان شد. مطالعه دیگری که در سال ۲۰۱۰ انجام شد نتایج کمی متفاوت نشان داد. شرکت کنندگان یک دوز جینکو یا متیل فنیدات (ریتالین) را به مدت ۶ هفته مصرف کردند. هر دو گروه بهبودهایی را تجربه کردند، اما ریتالین مؤثرتر بود. با این حال، این مطالعه نیز مزایای بالقوه جینکوبیلوبا را نشان داد.
4- جو دوسر سبز
جو دوسر با نام علمی Avena sativa به فروش میرسد. مدتها تصور میشد که این گیاه به بهبود استرس و اضطراب کمک میکنند. مطالعات اولیه نشان میدهد که عصاره جو دوسر سبز ممکن است توجه و تمرکز را افزایش دهد. مطالعهای که در سال ۲۰۱۱ انجام شد، شامل بررسی فعالیت مغزی شرکتکنندگان سالم در مطالعه بود که دو دوز مشخص – ۱۲۵۰ میلیگرم و ۲۵۰۰ میلیگرم – از یک فرآورده مخصوص جو دوسر را دریافت کردند. نتایج این مطالعه نشان دهنده بهبود در ناحیه ای از مغز که مسئول عملکرد شناختی بود.
5- عصاره پوست درخت کاج
عصاره پوست درخت کاج حاوی ترکیبات طبیعی به نام پروآنتوسیانیدین است. عصاره ساخته شده از این ترکیبات معمولاً با نام تجاری ثبت شده پیکنوژنول به فروش میرسد. در مطالعهای که در سال ۲۰۰۶ انجام شد، محققان به ۶۱ کودک مبتلا به ADHD یک میلیگرم پیکنوژنول یا دارونما یک بار در روز به مدت ۴ هفته دادند. نتایج نشان داد که پیکنوژنول باعث کاهش بیشفعالی و بهبود توجه و تمرکز میشود اما دارونما هیچ فایدهای نشان نداد. مطالعه دیگری نشان داد که مصرف عصاره این گیاه طی یک دوره یک ماهه به عادی سازی سطح آنتی اکسیدان در کودکان مبتلا به ADHD کمک میکند. یک مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۰۷ نشان داد که این گیاه، هورمونهای استرس را تا ۲۶ درصد کاهش میدهد. همچنین میزان دوپامین (محرک عصبی) را در افراد مبتلا به ADHD نزدیک به ۱۱ درصد کاهش داد. در نهایت، یک مطالعه اخیر در سال ۲۰۲۱ شامل ۲۰ کودک مبتلا به ADHD نشان داد که مکمل عصاره پوست درخت کاج به طور محسوسی بیتوجهی، تکانشگری و بیش فعالی را کاهش میدهد.
6- کافئین
کافئین ممکن است یک درمان کمک کننده برای ADHD باشد. تحقیقات نشان میدهد که کافئین، حافظه و تمرکز را بهبود میبخشد. احتمالاً میدانید که میتوانید کافئین را از طریق مصرف قهوه و چای دریافت کنید. به خاطر داشته باشید که حتی مصرف مقادیر اندک کافئین، تاثیر قابل توجهی دارد. مصرف بیش از اندازه کافئین در واقع می تواند اثر معکوس و مضر داشته باشد.
7- اسطوخودوس و رزماری
مطالعات روی اسطوخودوس و رزماری نشان دادهاند که این گیاهان ممکن است به بهبود خواب و تمرکز کمک کنند – دو مسئلهای که برای افراد مبتلا به ADHD بسیار مهم هستند. اما تحقیقات بیشتر و گستردهتری مورد نیاز است.
منبع:
Slideshow: Brain Foods That Help You Concentrate
The 6 Best Herbs for ADHD Symptoms

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.