داروی ضد نفخ برای زنان باردار

نفخ در دوران بارداری بسیار رایج و طبیعی است. اغلب مواقع شما به دارویی برای نفخ نیاز ندارید. شما باید سعی کنید آهسته غذا بخورید، فعالیت بدنی منظم و سبک داشته باشید، در بین وعدههای غذایی نوشیدنی استفاده نکنید، غذاهای چرب مصرف نکنید، وعدههای با حجم کمتر اما با تعداد بیشتر مصرف کنید و … . توجه داشته باشید که مصرف هرگونه دارو یا مکمل طبیعی، باید حتما تحت نظر پزشک باشد.
بنابراین، مصرف داروی ضد نفخ برای زنان باردار، لازم نمیباشد و تنها در صورت تشخیص پزشک شما، داروهای ضد نفخ (مثل سایمتیکون) برای شما تجویز خواهد شد.
فهرست مطالب
آیا نفخ شکم در دوران بارداری طبیعی است؟
نفخ شکم در دوران بارداری امری طبیعی است. این وضعیت میتواند بهدلیل تغییرات هورمونی و تغییراتی که در سیستم گوارش و حرکات روده رخ میدهد، به وجود آید. احساس نفخ معمولاً شبیه به داشتن یک بادکنک متورم در شکم است. پزشکان نفخ را بهعنوان یک اختلال عملکردی روده (FBD) میشناسند، مانند یبوست، اسهال و سندروم روده تحریکپذیر (IBS).
نفخ شکم یکی از شکایات نسبتاً رایج هم در میان عموم مردم و هم در بین زنان باردار است. در یک مطالعه در زنان باردار، ۴۹٪ از شرکتکنندگان گزارش داده اند که دچار نفخ میشوند.
علت ایجاد نفخ در دوران بارداری چیست؟
یکی از علل احتمالی نفخ شکم در دوران بارداری تغییرات هورمونی است. هورمونهای بارداری باعث شل شدن رحم میشوند و همینطور ماهیچههای گوارشی را هم شل کرده و هضم را در شما کند میکنند. این اتفاق، میتواند منجر به ایجاد یبوست شود که یکی از مشکلات شایع در زنان باردار است و یبوست میتواند باعث احساس نفخ شود.
نفخ اغلب در سه ماهه اول بارداری شروع میشود و ممکن است در سه ماهه سوم که از هفته ۲۹ به بعد، جنین فضای بیشتری اشغال کرده و فشار بیشتری بر روی اندامهای اطراف وارد میکند، تشدید یابد. همچنین، زنانی که قبل از بارداری مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) بودهاند ممکن است متوجه شوند که علائم آنها در دوران بارداری شدیدتر میشود. IBS باعث درد مکرر در شکم، یبوست، اسهال، نفخ و دیگر علائم میشود.
علاوه بر این، حساسیت شدید و آگاهی بیشتر از بدن میتواند باعث شود که زنان باردار بیشتر متوجه احساسات در رودههای خود شوند. به همین دلیل ممکن است یک زن باردار احساس نفخ را شدیدتر از کسی که باردار نیست، تجربه کند.
همچنین نفخ میتواند علامت اصلی رشد بیش از حد باکتریهای روده کوچک (SIBO) باشد که میتواند برای هر کسی اتفاق بیفتد.
درمانهای خانگی برای نفخ در بارداری کدامند؟
یکی از موثرترین روشها برای جلوگیری از نفخ در دوران بارداری، پیشگیری از یبوست است. راهکارهای این کار عبارتند از:
- نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب در روز
- افزایش تدریجی مصرف فیبر با خوردن میوههای تازه، میوههای خشکشده و غلات کامل
- توجه به فعالیت بدنی منظم
در مصرف هر دارو یا مکملی در دوران بارداری، از جمله محصولات گیاهی، احتیاط کنید و تمام علائم و گزینههای درمانی را بهطور کامل با پزشک خود مطرح کنید.
داروهای ضد نفخ برای زنان باردار چیست؟
درمان دارویی برای نفخ شکم در دوران بارداری معمولاً ضروری نیست. اما باز هم بستگی به شرایط شما و نظر پزشکتان دارد.
پزشکتان، علائم شما را ارزیابی کرده و آنها را با مقدار درد و ناراحتی ناشی از نفخ که در دوران بارداری “طبیعی” در نظر گرفته میشود، مقایسه میکنند.
- تعیین میکنند که آیا بیماری خاصی نیاز به درمان دارد.
- دارویی برای یبوست تجویز میکنند.
- در صورت رشد بیش از حد باکتری ها در دستگاه گوارشی شما ممکن است آنتیبیوتیک مناسب شما را تجویز کند.
داروی ضد نفخ سایمتیكون در دوران بارداری و ایمنی آن:
سایمتیکون یک داروی ضد نفخ میباشد که انجمن گوارششناسی آمریکا در سال ۲۰۰۶ بیانیهای در خصوص ایمنی داروهای گوارشی در دوران بارداری منتشر کرد و سایمتیكون را دارویی کم خطر معرفی کرد. هرچند که دادههای انسانی در این زمینه در دسترس نبود. نتیجهگیری این بود که این دارو احتمالاً با بارداری سازگار است ولی نیاز به تحقیقات بیشتر میباشد.
این دارو در رده C در رده بندی داروهای مصرفی دوره بارداری است. به این معنی که ممکن است خطراتی داشته باشد و دارو فقط باید در صورتی مصرف شود که مزایای بالقوه آن نسبت به خطرات احتمالی برای جنین توجیهپذیر باشد.
حتما قبل از استفاده از هر نوع دارو در دوران بارداری، با پزشک خود مشورت کنید.
در افراد عادی، داروی از بین بردن نفخ شکم ممکن است از دستهی آنتی اسیدها، ملینها، انواع پروبیوتیکها و … باشند. آگاه باشید که استفاده از این داروها در دوران بارداری مجاز نمیباشد.
چگونه از بروز نفخ در دوران بارداری جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از نفخ در دوران بارداری بهتر است به این نکات توجه کنید:
- وعدههای غذایی کوچکتر و تعداد بیشتر بخورید.
- رژیم غذایی متعادل و غنی از غلات کامل، میوههای تازه، سبزیجات، حبوبات و دیگر غذاهای غنی از فیبر داشته باشید.
- غذاهای پرچرب مصرف نکنید.
- از خوردن غذاهایی که باعث تولید گاز میشوند، مانند لوبیا، کلم، حبوبات، بروکلی، گلکلم و کلم بروکسل اجتناب کنید.
- مایعات را در بین وعدههای غذایی بنوشید و از نوشیدن مایعات همراه غذا خودداری کنید.
- حداقل ۸-۱۰ لیوان آب در روز بنوشید.
- از مصرف کافئین خودداری کنید.
- از نوشیدن الکل اجتناب کنید.
- فعالیت بدنی منظم و ملایم داشته باشید.
- از خوردن غذا درست قبل از خواب خودداری کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر، مقالهی برای نفخ شکم چی بخوریم، را مطالعه کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
نفخ در دوران بارداری معمولاً طبیعی است و اغلب بیضرر است. با این حال، در موارد نادر، ممکن است نشانه یک مشکل دیگر باشد که نیاز به رسیدگی دارد.
در صورتی که نفخ مداوم باشد یا همراه با هر یک از مشکلات زیر باشد، به پزشک مراجعه کنید:
- کاهش وزن
- علائم کمخونی مانند خستگی و سرگیجه
- درد در قسمت بالای سمت راست شکم
- حملات مکرر تهوع و سهال
سوالات متداول
چه اقداماتی میتوان برای پیشگیری از نفخ در دوران بارداری انجام داد؟
برای پیشگیری از نفخ در دوران بارداری، توصیه میشود که آب کافی بنوشید، فیبر را به تدریج از طریق میوهها، غلات کامل و سبزیجات مصرف کنید و فعالیت بدنی منظم داشته باشید. همچنین از غذاهای چرب وغذاهای نفاخ مثل لوبیا و کلم اجتناب کنید.
آیا میتوانم برای نفخ دوران بارداری از سایمتیکون استفاده کنم؟
مصرف این دارو در زمان بارداری کاملا به نظر پزشک شما و شرایط شما بستگی دارد. سایمتیکون میتواند کمک کننده باشد اما تنها در صورتی که پزشکتان با توجه به شرایط شما تجویز کند.
نتیجه گیری
نفخ شکم در دوران بارداری، یک مشکل شایع است که به دلیل تغییرات هورمونی و کند شدن سیستم گوارش ایجاد میشود. هنگامی که غذا کندتر حرکت میکند، باعث تجمع گاز و نفخ شکم میشود.
برای پیشگیری از این مشکل، نوشیدن مقدار کافی آب، رژیم غذایی غنی از میوهها و غلات کامل، و فعالیت بدنی منظم توصیه میشود. در مواردی که نفخ شکم به درد تبدیل میشود و باعث مشکلات دیگر میشود پزشک میتواند اقدامات درمانی مانند تغییرات رژیم غذایی و در صورت لزوم مصرف داروهایی برای درمان نفخ یا یبوست را پیشنهاد دهد
منابع
- FDA pregnancy categories. (2020).
https://chemm.nlm.nih.gov/pregnancycategories.htm - Ingold CJ, et al. (2020). Simethicone.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555997/ - Mahadevan U, et al. (2006). American Gastroenterological Association Institute medical position statement on the use of gastrointestinal medications in pregnancy.
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(06)00864-X/fulltext - Servey J, et al. (2014). Over-the-counter medications in pregnancy.
https://www.aafp.org/afp/2014/1015/p548.html - Simethicone – Drugs and Lactation Database (LactMed®) – NCBI Bookshelf

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.