شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

خطرات تقسیم کردن قرص ها چیست؟

دسته بندی :مکمل و ویتامین, دسته‌بندی نشده ۲۱ آذر ۱۴۰۳ دکتر سحر حسینی 1091 مشاهده
خطرات تقسیم کردن قرص

تقسیم کردن قرص‌ها رایج است، اما می‌تواند خطرناک هم باشد. در حالی که در بعضی موارد امکان تقسیم کردن قرص‌ها وجود دارد، این کار با خطرات خاصی همراه است، به‌ویژه در زمینه میزان دوز دارو.

 

چرا مردم قرص‌ها را تقسیم می‌کنند؟

تقسیم کردن قرص‌ها به دلایل مختلفی انجام می‌شود، از جمله صرفه‌جویی در هزینه یا مشکل در بلعیدن قرص کامل. یک مطالعه حتی تخمین زده است که تقریباً 25% از قرص‌ها تقسیم می‌شوند. با این حال، اگر تصمیم به تقسیم یک قرص دارید، مهم است که احتیاط‌های لازم را رعایت کنید.

خطرات تقسیم قرص چیست؟

تقسیم نادرست یک قرص می‌تواند منجر به دوزهای نابرابر شود که ممکن است باعث کاهش جذب دارو یا مصرف بیش از حد دارو گردد. این امر می‌تواند اثربخشی دارو را تحت تأثیر قرار دهد یا عوارض جانبی ناخواسته‌ای به همراه داشته باشد. همیشه قبل از تقسیم کردن قرص، مشاوره بگیرید و مطمئن شوید که درست این کار را انجام می‌دهید.

کدام قرص‌ها می‌توانند نصف شوند؟

قرص‌هایی که دارای خط شکاف هستند معمولاً برای تقسیم کردن طراحی شده‌اند. این خط یا شیار به ایجاد یک برش تمیز کمک می‌کند، معمولاً برای تقسیم به دو نیمه مساوی. دکتر میلر تأکید می‌کند که خط شکاف اولین چیزی است که باید به آن توجه کنید

با این حال، تصور نکنید که هر قرصی که خط شکاف دارد، می‌تواند به‌طور ایمن تقسیم شود. همیشه بهتر است ابتدا با داروساز یا پزشک خود مشورت کنید. “خط شکاف ممکن است نشان دهد که قرص می‌تواند تقسیم شود.

اگرقرصی را نصف کرده‌اید و شکست، خرد شد یا به طور نابرابر بریده شد، دیگر این قرص‌ها را نصف نکنید.

قرص‌هایی که هرگز نباید نصف شوند

اگر یک قرص هیچ خط شکافی ندارد، این یک پیام قوی است که نشان می‌دهد نباید آن را تقسیم کرد.

 سایر داروهایی که معمولاً نباید نصف شوند عبارتند از:

  • قرص‌های پوشش‌دار فیلمی یا پوشش‌دار معده، داروهای رهاسازی کنترل‌شده (CR)، رهاسازی طولانی‌مدت (ER، XR یا XL)، رهاسازی پایدار (SR)، داروهای با تأثیر طولانی (LA) یا داروهای رهاسازی زمان‌بندی شده دیگر.
  • قرص‌های حل‌شونده دهانی (که در دهان یا زیر زبان شما حل می‌شوند).
  • قرص‌های با شکل غیرمعمول یا قرص‌هایی که خیلی کوچک هستند تا به طور یکنواخت نصف شوند.
  • کپسول‌ها (توجه: برخی داروها در کپسول‌ها ممکن است قابل باز شدن و ریختن روی غذا برای بلع راحت‌تر باشند، اما همیشه از داروساز خود بپرسید که آیا می‌توانید این کار را انجام دهید).
  • داروهای شیمی درمانی (داروهای سرطان).
  • برخی داروهای ترکیبی (یک قرص که شامل دو یا چند دارو است). از داروساز خود بپرسید که آیا می‌توانید هر قرص ترکیبی را نصف کنید.
  • قرص‌های ضدبارداری (قرص‌های کنترل بارداری).
  • هر داروی دیگری که دوز دقیق آن حیاتی باشد (داروهایی با شاخص درمانی باریک).
  • قرص‌های پوشش‌دار معده (EC) برای محافظت از دستگاه گوارش شما پوشش داده شده‌اند. نمونه‌هایی از این داروها شامل آسپرین پوشش‌دار معده یا ناپروکسن پوشش‌دار معده هستند. در برخی از نام‌های دارویی ممکن است “EC” به عنوان اختصار برای این داروها ذکر شود.برخی داروها پوشش‌ معده دارند تا بتوانند از محیط اسیدی معده عبور کرده و در روده جذب شوند. این محصولات پوشش‌دار معده نباید حل شوند، نصف شوند، جویده شوند یا خرد شوند.

خطرات تقسیم کردن قرص

چگونه قرص‌ها را نصف کنیم؟

استفاده از تجهیزات مناسب برای تقسیم قرص ضروری است. برای تقسیم دقیق‌تر، به دنبال یک دستگاه تقسیم قرص تخصصی در داروخانه یا بازار آنلاین باشید. رایج‌ترین طراحی‌ها شامل یک نگهدارنده قرص به شکل V و یک تیغه قابل کشش است که روی قرص فشار می‌آورد. اطمینان حاصل کنید که حرکت برش به سمت پایین را سریع انجام دهید. فشار آهسته می‌تواند باعث خرد شدن قرص شود.

این دستگاه‌های تقسیم قرص کاربردی — که اغلب می‌توان آن‌ها را با هزینه کمی خریداری کرد — گزینه‌ای بسیار بهتر از روش‌های دیگر هستند.

آیا می‌توانم قرص‌هایم را یک هفته قبل از مصرف نصف کنم؟

لازم نیست تمام قرص‌ها را یک‌جا نصف کرده و برای استفاده‌ی بعدی نگهداری کنید. این کار می‌تواند موجب تخریب مواد مؤثر دارو و کاهش اثربخشی آن شود. گرما، رطوبت، نور یا رطوبت ممکن است بر اثرگذاری دارو تأثیر بگذارد.

برای قرص‌هایی که خط تقسیم دارند، باید فقط یک‌بار قرص را نصف کنید (مگر اینکه پزشک شما دستور دیگری داده باشد) و هر دو نیمه‌ی قرص را قبل از نصف کردن قرص دیگری مصرف کنید

نکاتی برای تقسیم قرص‌ها:

  • فقط یک قرص را در یک زمان تقسیم کنید. تقسیم چندین قرص همزمان می‌تواند شناسایی داروها را بعداً دشوار کند. همچنین، FDA گزارش می‌دهد که قرص‌های تقسیم‌شده‌ای که در معرض هوا قرار می‌گیرند، بیشتر تحت تأثیر گرما، رطوبت و رطوبت قرار می‌گیرند و ممکن است کمتر موثر باشند.
  • روی نظافت تمرکز کنید. هنگام تقسیم قرص، از دستکش استفاده کنید یا قبل و بعد از تقسیم قرص دست‌های خود را بشویید تا از بروز هرگونه واکنش جلوگیری شود. مطمئن شوید که دستگاه تقسیم قرص را نیز تمیز کنید.
  • فرض نکنید که تقسیم قرص ایمن است. همیشه بررسی کنید که آیا یک قرص قابل تقسیم است یا خیر، حتی اگر دارویی باشد که قبلاً استفاده کرده‌اید و آن را تقسیم کرده‌اید. تغییرات در تولید ممکن است رخ دهد. از این تغییرات غافل نشوید

خطرات تقسیم قرص‌ها چیست؟

چقدر ممکن است تقسیم یک قرص به صورت مساوی دشوار باشد؟ در واقع، این کار سخت‌تر از آن است که ممکن است فکر کنید. یک مطالعه نشان داد که تقریباً از هر 8 قرص تقسیم‌شده، یکی بیش از 20 درصد اختلاف دوز داشت. این دقت بالا نیست.

اشتباهات در دوز دارو می‌تواند در هر دو جهت خطرناک باشد. مصرف بیش از حد دارو می‌تواند به اوردوز منجر شود، در حالی که مصرف کمتر از حد دارو می‌تواند اثرات مورد نظر را محدود کند.

پس چرا اصلاً قرص‌ها را تقسیم می‌کنند؟

در حالی که تقسیم قرص‌ها توصیه نمی‌شود، دلایل مشخص و قابل درکی برای انجام این کار وجود دارد. رایج‌ترین دلایل شامل موارد زیر است:

  • بیشینه‌سازی نسخه‌ها: فرض کنید به دوز 10 میلی‌گرم نیاز دارید و فقط قرص‌های 20 میلی‌گرمی موجود هستند. تقسیم قرص‌ها می‌تواند 30 قرص را به 60 روز تامین دارو تبدیل کند و هزینه تجدید دارو را کاهش دهد.
  • مشکل در بلعیدن قرص کامل: یک نظرسنجی ملی نشان داد که بیش از 40٪ از بزرگسالان در بلعیدن قرص‌ها مشکل دارند. به عبارت معروف “مری پاپینز”، تقسیم قرص‌ها می‌تواند به عنوان “یک قاشق شکر که به پایین رفتن دارو کمک می‌کند” عمل کند.

منابع

The frequency of inappropriate tablet splitting in primary care

دکتر سحر حسینی
دکتر سحر حسینی

سحر حسینی هستم داروساز فارغ التحصیل شده از دانشگاه آزاد اسلامی تهران با سابقه فعالیت در داروخانه و صنعت داروسازی. در حال حاضر در شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر مشغول به کار هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
سراب‌پور Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +