شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

بهترین درمان خانگی شپش سر چیست؟

دسته بندی :شپش سر, پوست، مو و زیبایی ۸ آبان ۱۴۰۲ دکتر صدف عبدیان 1843 مشاهده
درمان خانگی شپش سر

آیا در خانه می توان شخصی را که مبتلا به شپش سر شده‌است را درمان کرد؟ در مقاله‌ی پیش رو به بررسی این مورد براساس گایدلاین ها و مقالات ارائه شده و تایید شده توسط انجمن‌های آمریکا و اروپا می‌پردازیم.

هنگام ابتلا به شپش، لازم است چندین نکته را در نظر داشته‌باشید. گاهی اوقات شانه‌زدن برای خارج کردن تخم و شپش‌های بالغ کافی می‌باشد و در شرایط دیگری، استفاده از درمان‌های نسخه‌ای و غیرنسخه‌ای مورد نیاز می‌باشد.

در حالی که شپش‌ها قابلیت پخش‌شدن دارند، اصطلاح “ناقل” بودن برای آن‌ها به‌کار نمی‌رود. اگر فرزند یا اعضای دیگر خانواده‌ی شما به تازگی از سفری برگشتند و به شپش سر مبتلا شده‌بودند، هیچ دلیلی برای وحشت‌زدگی وجود ندارد. اگر در زمان مناسب تشخیص داده‌شده باشد، با شانه‌زدن موی سر به مدت 3 هفته و در دونوبت صبح و عصر می‌توانید شپش‌ها را از بین ببرید.

در ادامه به بررسی راهکارهای کنترل شپش سر در خانه می‌پردازیم.

درمان خانگی شپش سر

1- استفاده از شانه‌ی مرطوب

شانه‌کردن مرطوب، یکی از روش‌های سنتی برای از بین بردن شپش سر می‌باشد. به گفته‌ی منابع معتبر بریتانیایی، با این روش می‌توان موهارا مرتب بازکرد و شپش‌هارا مشاهده‌کرد و از شوره‌ی سر متمایز نمود. شما باید با یک مرطوب‌کننده‌ی روغنی موها را به همراه یک شانه‌ی دندانه‌ریز شانه کنید و با یک ذره‌بین، شپش‌هارا جدا سازید. اگرچه این روش خوبی می‌باشد، اما نیازمند داشتن صبرزیاد و کنار‌گذاشتن زمان زیادی برای حذف شپش‌های سر می‌باشد. اگر این روش‌‍را امتحان کردید، ازقبل چند گزینه برای سرگرم کردن کودکان خود درنظر بگیرید.

2- خفه کردن شپش

این روش را می‌توان مکملی با روش شانه‌ی مرطوب درنظر‌گرفت. بدین طریق که شما در ابتدا شپش‌هارا بیهوش می‌کنید و جداسازی آن‌ها توسط شانه، آسان‌تر خواهد‌شد.

دراین روش، شما می‌توانید موهارا با روغن زیتون یا بادام بپوشایند و سپس موهارا شانه کنید و یا در بعضی موارد گفته می‌شود شانه را آغشته به روغن کنید و موهارا شانه نمایید. درحین کار شانه را با آب‌گرم بشویید. بعد از انجام این کار، موهارا با شامپوی سر خود بشویید و خشک کنید. حوله‌های استفاده‌شده را به مدت 30 دقیقه در محلول‌های شست‌و‌شو قراردهید و به خوبی بشویید. این روش را می‌توانید برای یک هفته‌ی اول و هرروز امتحان کنید و سپس برای دوهفته‌ی بعدی، هرشب موهارا شانه کنید تا مطمئن شوید شپش‌ها از بین رفته‌اند.

3- استفاده‌ از روغن‌های ضروری

روغن‌های ضروری، دسته‌ای از روغن‌ها هستند که قابل خوردن نمی‌باشند و درمواردی سمیت ایجاد می‌کنند. برای اطمینان از عدم حساسیت به آن‌ها، مقدار یک قطره از روغن را در ترکیب با یک پایه‌ی دیگر در پشت دست بمالید. در صورت عدم واکنش، حساسیت ندارید. چندین روغن قابل استفاده عبارتند از:

  • روغن درخت چای
  • روغن اسطخودوس
  • روغن اکالیپتوس
  • روغن جوزهندی
  • روغن برگ دارچین
  • روغن نعنا
  • روغن آویشن قرمز

برای استفاده، مقدار حدودی 50 گرم روغن زیتون با 15 تا 20 قطره از روغن‌های ذکرشده ترکیب کنید و با توپ‌های پنبه‌ای روی پوست سربمالید و یک شب باقی‌بگذارید (حداقل 12ساعت). سپس موهارا شانه کنید، شامپو بزنید و بشویید. شانه‌کردن یک عامل بسیار مهم در ازبین بردن شپش‌ها در این روش می‌باشد. این روش را دومرتبه تکرار کنید و به بررسی شپش‌ها بپردازید.

4- از این محصولات و روش‌ها اجتناب کنید:

طبق توصیه‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، برای خلاص‌شدن از شر شپش‌سر، این موارد را انجام ندهید:

  • بیش از مقدار توصیه شده از شامپوها و سایر روش‌های درمانی شپش استفاده نکنید.
  • از نرم‌کننده استفاده نکنید. این کار جداسازی شپش‌ها را دشوارتر می‌کند.
  • چندین روش درمانی را همزمان استفاده نکنید.
  • در صورت عدم درمان با یک روش، آن را بیش از حد تکرار نکنید. به‌جای آن، با مشورت داروساز یا پزشک خود، روش درمانی را عوض کنید.
  • بخور کردن، هیچ اثری در ازبین‌بردن شپش‌ها ندارد. ممکن است این روش برای سایر افراد خانه و حیوانات خانگی سمی باشد.
  • هیچگاه لیندان اولین انتخاب درمانی شما نباشد. طبق توصیه‌ی آکادمی کودکان آمریکا، لیندان اثرات منفی بر سیستم عصبی مرکزی افراد دارد و تنها زمانی استفاده‌شود که سایر روش‌ها شکست خورده‌اند.

نگرانی در رابطه با استفاده از روش‌های خانگی، ازبین نرفتن کامل شپش‌های سر می‌باشد. طبق یک مطالعه‌ی معتبر، استفاده از روش‌های خانگی منجر به عود آلودگی به شپش در مدت 2 الی 8 هفته می‌شود.

شما می توانید اقداماتی را برای جلوگیری از گسترش شپش و کاهش خطر آلودگی مجدد انجام دهید:

  • استفاده از ماشین‌هایی برای شستن و خشک‌کردن ملحفه، لباس و سایر پارچه‌هایی که فرد مبتلا به شپش در 2 روز قبل از درمان استفاده‌کرده‌است. شست‌وشو در دمای 130 درجه فارنهایت یا 54 درجه سانتی‌گراد به طور کلی حشرات را از بین می‌برد. متناوبا، سعی کنید پارچه‌ها را به مدت 2 هفته در کیسه‌های پلاستیکی ببندید.
  • شانه‌ها، برس‌ها و سایر موارد مراقبت از مو را به مدت 5 تا 10 دقیقه در آب داغ خیس کنید.
  • اثاثیه، کف، و سایر سطوحی که ممکن‌است حاوی شپش یا تخم‌های آن‌ها باشد، جاروبرقی بکشید. شپش ها زمانی که روی بدن فرد نیستند به سرعت می‌میرند، بنابراین نیازی به پرداخت هزینه خدمات گران قیمت تمیز‌کردن نیست.
  • از به اشتراک‌گذاشتن برس یا شانه خودداری کنید.
  • منصرف‌کردن کودکان از بازی با موهای یکدیگر، استفاده از روبالشی مشترک یا مالیدن سر خود به یکدیگر، به خصوص اگر اخیراً در مدرسه آن‌ها شیوع شپش وجود داشته‌باشد.

اگر استفاده از روش‌های خانگی قابلیت از بین‌بردن شپش را نداشتند، می‌توانید از درمان‌های تخصصی استفاده نمایید. در مقالات قبلی بهترین درمان‌های تخصصی برای از بین بردن شپش سر بیان شد. در این قسمت به صورت خلاصه به مرور آن‌‌ها می‌پردازیم.

درمان خانگی شپش سر

لوسین یا قطره‌ی دایمتیکون 4%:

دایمتیکون با نام تجاری دای-لیس در ایران برای درمان شپش سر موجود می‌باشد. مکانیسم اثر دایمتیکون هنوز مشخص نمی‌باشد اما به نظر می‌رسد با اثر خود برروی سیستم تنفسی شپش و خفه کردن آن، اثر خود را اعمال می‌کند. در مطالعاتی که انجام گرفته‌است نشان داده شده‌است در مواردی که شپش به فرمولاسیون پیرترین مقاوم می‌باشد، اثرگذاری مناسبی دارد. دایمتیکون برپایه‌ی سیلیکون می‌باشد و از طریق ایجاد اختلال در تامین آب این حشره عمل می‌کند. دایمتیکون باید به مدت زمان 8 ساعت روی موضع بماند و سپس با شامپو شسته شود. این دارو نسبت به سایر محصولات درمانی مثل پرمترین موثرتر می‌باشد. در واقع در مطالعه ای نشان‌داده‌شد که استفاده از دایمتیکون 4‌% درصد نسبت به استفاده از پرمترین 1% در دوبار استفاده ، اثرات بهتری از خود نشان داده‌است.

دایلیس

خرید

شامپوی پرمترین 1 و 5 % : این شامپو در نوزادان منع مصرف دارد. ( از دو ماهگی قابل مصرف می‌باشد)

شامپوی لیندان 1%: این دارو به علت داشتن عوارض عصبی بسیار زیاد توصیه نمی‌شود. در بارداری و شیردهی توصیه نمی‌شود. همچنین در افراد مبتلا به ایدز و افراد مبتلا به اختلالات تشنج، قابل مصرف نمی‌باشد.

لوسیون بنزیل الکل 5%: این لوسیون نیز با روش مشابه دایمتیکون عمل می‌کند اما عارضه‌ی خارش پوستی با آن گزارش شده‌است. این دارو در کودکان زیر 6 ماه منع مصرف دارد. در افراد بالای 60 سال توصیه نمی‌شود. این لوسیون در از بین بردن تخم‌های شپش نقشی ایفا نمی‌کند.

منابع:

Home Remedies for Head Lice: What Works? (healthline.com)

6 best home remedies for lice (medicalnewstoday.com)

CDC – Lice – Head Lice – Treatment

Head lice: Diagnosis and treatment (aad.org)

Comparative efficacy of chemical and botanical pediculicides in Thailand and 4% dimeticone against head louse, Pediculus humanus capitis – PMC (nih.gov)

دکتر صدف حدادیان
دکتر صدف عبدیان

من دکتر صدف عبدیان فارغ التحصیل داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هستم. در طول تحصیلم چندین مقاله ی ISI در زمینه‌ی اثرات داروهای گیاهی بر روی بیماری عصبی چاپ کردم و هم اکنون به عنوان مدیر مدیکال و تحقیق و توسعه در شرکت سمانیک سلامت گستر مشغول هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
شهابی Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +