بعد از سکته قلبی چه بخوریم؟
بعد از سکته قلبی، پزشکان اغلب بر داشتن یک تغذیه مناسب و سالم برای شما تاکید خواهند داشت. این نوع تغذیه، ریسک رخداد مجدد سکته قلبی را در شما کاهش خواهد داد. این رژیم غذایی، غنی از سبزیجات، غلات کامل و انواع میوهها خواهد بود. همچنین شما باید سعی کنید از لبنیات کمچرب، مغزها، انواع ماهی و گوشتهای سفید بدون پوست و چربی استفاده کنید و در صورت لزوم، با مشورت پزشکتان از مکملهای مختلفی استفاده فرمایید.
آیا رژیم خاصی پس از سکته قلبی وجود دارد؟
براساس توصیه انجمن قلب آمریکا، پس از سکته قلبی، شما باید از یک رژیم خاصی برای ادامه زندگی خود پیروی کنید. این رژیمها در صورت رعایت، میتوانند در افزایش کیفیت زندگی شما بسیار موثر باشند. دو رژیم خاص و مشهور که در اغلب مشکلات سلامتی، به رعایت آن توصیه شده است، رژیم مدیترانهای و DASH (در رابطه با کنترل فشار خون) میباشند.
رژِم مدیترانهای، بیشتر بر مصرف سبزیجات و میوهها و کاهش مصرف گوشت قرمز تاکید دارد.
رژیم DASH بیشتر بر مصرف ترکیباتی مثل: میوهها، سبزیجات، غلات کامل، آجیلها، لبنات کمچرب، ماهی و گوشتهای سفید بدون پوست تاکید دارد.
شما باید با مراجعه به پزشکتان، رژیم اختصاصی مربوط به خود را دریافت فرمایید.
بعد از سکته قلبی چه بخوریم؟ (تغذیه پس از سکته قلبی)
رژیم غذایی برای شما پس از سکته قلبی، مجموعهای از هرم غذایی با نسبتهای خاص را تشکیل خواهد داد:
- سبزیجات: براساس توصیه مرکز بینالمللی قلب، ریه و خون، یک رژیم سالم حاوی سبزیجاتی مثل بروکلی، هویج و سبزیجات برگدار مثل کلم، کلمپیچ و اسفناج است.
- میوهها: میوهها میتواند شامل سیب، موز، انگور، پرتقال، گلابی و آلو باشند.
- غلات کامل: غلات کامل مفید برای قلب، شامل بلغور جو دوسر، نان سبوسدار، برنج قهوهای و … میباشند.
- لبنیات کمچرب: مصرف لبنیات کمچرب با بدونچربی در حفظ سلامت قلب و عروق شما موثر است. لبنیاتی مثل ماست، پنیر و شیر کمچرب میتوانند گزینه مناسبی برای شما باشند.
- پروتئین: موسسه ملی قلب، ریه و خون، مصرف غذاهای حاوی پروتئین را برای سلامت قلب توصیه میکند. برخی از این پروتئینهای مفید، مثل گوشت مرغ یا بوقلمون بدون پوست، گوشت بدون چربی، انواع ماهیها از جمله قزلآلا و تن، تخم مرغ، آجیلها و دانهها و محصولات سویا یا توفو میباشند. حبوبات حاوی پروتئین نیز شامل نخود، لوبیا، عدس و این قبیل میباشند.
- چربیهای غیراشباع: مصرف مواد غذایی حاوی چربیهای غیراشباع ممکن است برای سلامت قلب مفید باشد. از این دسته، روغنهای زیتون، کانولا، ذرت، کنجد، آفتاب گردان، آجیلها مثل بادام و گردو، دانههایی مثل دانه کدو تنبل، کتان و کنجد، آووکادو و ماهی قزلآلا و سالمون میباشند.
چه غذاهایی را نباید بعد از سکته قلبی مصرف کرد؟
براساس توصیه انجمنهای علمی، برخی غذاها باید محدود یا قطع شود مثل:
- غذاهای فوق فرآوریشده
- نوشیدنیها و غذاهای حاوی قند مصنوعی
- گوشت فرآوریشده
- غذاهای پرنمک
- نوشیدنیهای الکلی
- چربیهای اشباع و حیوانی
- روغنهای استوایی مثل روغن نارگیل و هسته خرما
- فستفودها
آیا پس از سکته قلبی، لازم است مکمل استفاده کنیم؟
مطالعات ضد و نقیضی در رابطه با مصرف مکمل پس از سکته قلبی وجود دارند. براساس یک مطالعه در سال 2022 نشان داد مصرف برخی مکملها خطر بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهند. نمونههایی از این مکملها عبارتند از:
- اسیدهای چرب امگا-3
- منیزیم
- اسیدهای چرب امگا-6
- اسیدفولیک
- کوآنزیم کیوتن (CO-Q10)
- ال- آرژنین
- ال- سیترولین
- ویتامین D
- روی
- آلفا لیپوئیک اسید
- کاتچینها
شما بهتر است قبل مصرف مکملها، با پزشک خود مشورت کنید تا از ایجاد اختلالات تداخل دارویی و سلامتی جلوگیری کنید.
مکمل کالمگ، مکملی حاوی منیزیم و پتاسیم در فرم سیترات است. هردو این عناصر، در کاهش مقاومت دیواره رگها در برابر گردش خون موثرند. این مکانیسم منجر میشود تا خون به آسانی در رگهای شما جریان داشته باشد و فشار را از روی قلبتان کم میکند. بنابراین در کاهش احتمال رخداد سکته قلبی موثر است.
بعد از سکته قلبی، چه اقدامات دیگری میتوان انجام داد؟
جدای از داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای حفظ سلامت قلب و عروق، شما باید در جنبههای دیگر زندگیتان نیز تغییراتی ایجاد کنید. اقداماتی که شما میتوانید انجام دهید، میتواند شامل موارد ذیل باشند:
- داشتن فعالیت بدنی به اندازه کافی (مثل پیادهروی، شنا، دوچرخهسواری و …)
- حفظ وزن بدن در محدود نرمال (شاخص توده بدنی نرمال بین 18.5 تا 24.9 باشد)
- کنترل قند خون، فشار خون و چربی خون خصوصا کلسترول ( عدد هدف در این موارد، قند زیر 100 میلیگرم/ دسیلیتر، فشار زیر 13.8 میلیمتر جیوه، کلسترول زیر 180 میلیگرم/ دسیلیتر میباشد)
- کاهش استرس
- عدم مصرف دخانیات و سیگار
آیا تغییر رژیم غذایی در جلوگیری از حمله قلبی موثر است؟
رژیم غذایی می تواند نقش مهمی در کاهش خطر حمله قلبی در شما داشته باشد. اگر شما قبلاً دچار حمله قلبی شده باشید، مصرف یک رژیم غذایی سالم برای قلب، می تواند در پیشگیری از عود بیماری موثر باشد.
نوع غذا و مقداری که شما مصرف میکنید نیز میتواند بر عوامل سلامتی مرتبط با مشکلات قلبی، از جمله دیابت، فشار خون بالا و سطح کلسترول بالا تأثیر بگذارد.
بعد از سکته قلبی، چه اتفاقی برای بدن میافتد؟
بعد از سکته قلبی، طبیعی است که شما احساس خستگی شدید کنید. ممکن است احساس ضعف یا خستگی ذهنی را تجربه کنید.
همچنین ممکن است در اشتهای شما اختلال ایجاد شود. سعی کنید وعدههای با حجم کمی مصرف کنید تا فشار بر قلب شما وارد نشد.
عوارض جانبی بدنی و روانی بعد از تجربه سکته قلبی، ممکن است بین 2 تا 6 ماه دوام داشته باشد. برخی از این عوارض عبارتند از:
- خشم
- تحریکپذیری بالا
- ترس
- ایجاد بیخوابی و کاهش انرژی در طول روز
- احساس گناه، ناامیدی و غمگینی
- از دستدادن علاقه نسبت به سرگرمیها
افرادی که در سنین بالاتر از 65 سال هستند، ممکن است دچار اختلالات شناختی و حرکتی نیز بشوند.
منابع
http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/heartattack/lifeafter
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/life-after-a-heart-attack
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.