برای خارش بدن چه بخوریم؟

خارش پوست میتواند بدلایل گوناگونی از جمله التهاب، خشکی، کمبود ویتامینها و بیماریهای پوستی مانند اگزما و پسوریازیس ایجاد شود. جهت تسکین خارش، باید غذاهایی را در رژیم غذایی بگنجانید که به کاهش التهاب و بهبود سلامت پوست شما کمک کنند. از جمله این مواد غذایی میتوان به میوهها و سبزیجات غنی از ویتامینهای E و C اشاره کرد که با خواص آنتیاکسیدانی خود به محافظت از سلولهای پوست کمک میکنند، آجیل، آووکادو و ماهی سالمون منبع خوبی از آنها هستند. ویتامین C با افزایش تولید کلاژن به سلامت پوستمان کمک خواهد کرد.
غذاهای حاوی پروبیوتیک بدلیل وجود باکتریهای مفید میتوانند در کاهش خارش پوست موثر باشند. این باکتریها میکروبیوم پوست را تغییر داده و در التیام مشکلاتی نظیر اگزما، آکنه و خارش ناشی از آلرژی موثرند. بهترین منابع پروبیوتیکی ماست، کفیر، انواع پنیر و دوغ هستند. همچنین کوئرستین، یک فلاونوئید طبیعی است که میتواند با کاهش هیستامین، خارش را کاهش دهد. منابع غذایی آن شامل مرکبات، انگور، گیلاس، توتها، سیب، پیاز و روغن زیتون میباشند. ضمن اینکه غذاهای ضد التهابی دیگری مانند روغن زیتون، گوجهفرنگی، ماهی و سبزیجات برگدار نیز میتوانند به پیشگیری و درمان تحریکات پوستی شما کمک کنند. در ادامه با من همراه باشید تا بیشتر در این مورد باهم بخوانیم.
برای خارش بدن چه بخوریم؟
چه نیش حشرات باشد یا یک بیماری زمینهای، دلایل مختلفی باعث ایجاد خارش پوستمان میشوند. بهمین ترتیب راههایی برای کاهش این خارش وجود دارد. ما میتوانیم یکسری مواد غذایی را بمنظور کاهش یا کنترل خارش پوست در رژیم غذایی خود بگنجانیم.
علت خارش پوست چیست؟
برخی از دلایل رایج خارش، التهاب یا خشکی پوست عبارتند از:
- کمبود مواد معدنی و ویتامینها
- بیماریهای پوستی مانند اگزما، پسوریازیس، گال یا انگل
- سوختگی و جای زخم
- نیش حشرات
- بیماریهایی مانند اختلالات کبد، کلیه، کم خونی، دیابت، مشکلات تیروئید، HIV، مولتیپل میلوما یا لنفوم
- اختلالات خلقی مانند اضطراب، اختلال وسواس اجباری و افسردگی
- واکنشهای آلرژیک
بهترین روش درمان و تسکین خارش پوست چیست؟
تسکین خارش به علت بروز آن بستگی دارد. ممکن است از دارو برای کاهش تشدید خارش استفاده کنید، با این حال، رژیم غذایی نیز ممکن است به کنترل خارش و تحریکات پوستی شما کمک کند.
نکته: اگر سوزش پوست شدید و ناگهانی است و تمام بدن را تحت تاثیر قرار میدهد یا پس از دو هفته از بین نمیرود و با علائم دیگری همراه است، باید به پزشک مراجعه کنیم.
چه مواد غذایی برای خارش پوست مناسب هستند؟
1- غذاهای غنی از ویتامین E
این ویتامین دارای خواص آنتیاکسیدانی است که به محافظت از سلولهای پوست در برابر آسیبهای محیطی کمک میکند. استفاده موضعی از این ویتامین التهاب، خشکی و خارش پوست را کاهش میدهد.
رژیم غذایی روزانه حاوی 15 میلیگرم از ویتامین E نیز توانایی بدن در محافظت از پوستمان را بالا میبرد. غذاهایی مانند:
- آووکادو و کیوی
- اسفناج، فلفل دلمهای قرمز و مارچوبه
- میگو
- ماهی سالمون
2- غذاهای غنی از ویتامین C
این ویتامین نیز با خواص آنتیاکسیدانی خود سبب کاهش التهاب، خشکی و خارش پوست ما میشود. علاوه بر این به بدن ما کمک میکند تا تولید کلاژن و سلامت پوستمان افزایش یابد. باتوجه به اینکه با افزایش سن یا بواسطه ابتلا به بیماریهایی مانند پسوریازیس، خارش و خشکی پوستمان افزایش مییابد، مصرف این ویتامین موجب کنترل این علائم میگردد.
مصرف موضعی ویتامین ث در کرمها و سرمها موثر است. همچنین مصرف خوراکی روزانه 75 میلیگرم برای زنان و 90 میلیگرم برای مردان از غذاهای زیر به سلامت پوست کمک میکند:
- کیوی، انواع توتها و مرکبات
- فلفل دلمهای و کلم بروکلی
3- غذاهای حاوی پروبیوتیک
از غذاها یا مکملهای حاوی پروبیوتیک بدلیل وجود باکتریهای مفید جهت التیام خارش پوست میتوانیم استفاده کنیم.
پروبیوتیکها، میکروبیومهای پوستمان را جهت پیشگیری یا درمان خارش، زخم و علائم بیماریهایی مانند اگزما، آکنه و آفتاب سوختگی یا کاهش التهابات و خارش ناشی از آلرژی تغییر میدهند.
برخی از بهترین مواد غذایی حاوی منابع طبیعی پروبیوتیکها به شرح زیر هستند:
- ماست
- کفیر
- برخی از پنیرها مانند گودا و چدار
- دوغ
نکته: پروبیوتیکها به شکل مکمل نیز موجود هستند. با این حال، قبل از مصرف با پزشک یا داروساز در مورد سویه و دوز مناسب خودمان باید صحبت کنیم.
4- غذاهای حاوی کوئرستین
کوئرستین نوعی رنگدانه طبیعی است که به گیاهان رنگ میدهد، این ماده که نوعی فلاونوئید است سبب کاهش خارش و محافظت از سلولهای پوستی میشود.
در محیط آزمایشگاهی این ماده باعث جلوگیری از ترشح هیستامین در بدن شده است. هیستامین نوعی ماده مسئول پاسخ آلرژیک است که ترشح آن با بروز علائمی مانند اختلال بویایی، آبریزش بینی و چشم، تورم صورت، خارش پوست و کهیر از سلولهای سیستم ایمنی همراه است.
به هرحال خوردن مواد غنی از فلاونوئید مانند غذاهای زیر ضرری ندارد:
- مرکبات
- انگور
- گیلاس
- انواع توتهای تیره مانند زغالاخته و شاهتوت
- سیب
- پیاز
- جعفری
- مریم گلی
- روغن زیتون
- چای
نکته: اگر فکر میکنیم ممکن است مصرف هر ماده غذایی سبب بروز واکنش آلرژیک در بدنمان شود، میتوانیم با مراجعه به متخصص پوست یا آلرژیست، آزمایشات لازم جهت تعیین حساسیت غذایی خود را انجام دهیم.
5- سایر غذاهای ضدالتهابی
بطور کلی هیچ راه مرتب ط دقیق و قطعی با رژیم غذایی برای درمان فوری و اورژانسی خارش بدن وجود ندارد، اما خوردن غذاهای ضد التهابی ممکن است به پیشگیری یا درمان تحریکات پوست کمک کند. بسیاری از بیماریهای پوستی سبب بروز التهاب در بدن میشوند (مانند اگزما و پسوریازیس)، که نهایتا منجر به خشکی، خارش، پوسته پوسته شدن یا تحریکات پوست میگردند.
طبق انتشارات سلامت دانشگاه هاروارد، غذاها نمیتوانند این بیماریهای پوستی را بطور کلی درمان کنند، اما استفاده از مواد ضد التهابی زیر بعنوان مکمل ممکن است کاهشدهنده خارش و سایر علائم باشد:
- روغن زیتون
- آجیل و دانههای خوراکی (به شرطی که به آنها آلرژی نداشته باشیم)
- ماهی
- سبزیجات با برگ تیره مانند اسفناج
- میوههای تازه
سوالات متداول
خارش پوست نشانه چیست؟
کمبود برخی ویتامینها در بدن، ابتلا به بیماریهای پوستی، اختلال کلیه و کبد و تیروئید، سوختگی و زخم و برخی اختلالات خلقی سبب خشکی پوست و خارش آن میشوند.
برای خارش بدن چه بخوریم؟
مصرف مواد غذایی غنی از ویتامینهای E و C، پروبیوتیک، کوئرستین میتوانند در کنترل یا کاهش خشکی، التهاب و خارش پوست موثر باشد.
علت و علائم خطرناک خارش پوست چیست؟
اگر خارش پوست شدید و ناگهانی است یا پس از دو هفته از بین نمیرود و با علائم دیگری مانند التهاب و قرمزی همراه شد باید بدنبال درمان تخصصی آن باشیم.
چه زمانی جهت درمان خارش پوست باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر خارش پوست طی چند روز از بین نرفت یا با علائمی دیگری مانند قرمزی و التهاب همراه شد و یا جهت یافتن علل بروز خارش و تست آلرژی باید به پزشک و مراکز درمانی مراجعه کنیم.
نتیجهگیری
دلیل خارش پوست عموما ناشی از التهاب، خشکی و بیماریهای پوستی است. برای تسکین و کنترل آن بصورت خانگی، گنجاندن میوهها و سبزیجات غنی از ویتامینهای E و C، پروبیتیکها، کوئرستین و مواد غذایی ضد التهابی دیگر مانند روغن زیتون و انواع ماهی در رژیم غذایی مؤثر است. درصورت اینکه خارش پوست با روشهای معمول و اصلاح تغذیه بهبود نیافت، توصیه میکنم به پزشک متخصص پوست یا آلرژی مراجعه نمایید تا روند بررسی و درمانتان آغاز شود.
منبع:
What Is the Best Food to Eat for Itchy Skin?

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.