افسردگی قبل از پریود چیست و چگونه درمان می شود؟

افراد مبتلا به افسردگی قبل از پریود یا به اصطلاح اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی (PMDD) علائم PMS (نفخ، سردرد و حساسیت پستان) را در هفتههای قبل از قاعدگی خود تجربه میکنند. اما PMDD همچنین باعث اضطراب شدید، افسردگی و تغییرات خلقی میشود. برخی از افراد مبتلا به PMDD حتی ممکن است افکار خودکشی داشته یا اقدام به خودکشی کنند. داروهای گیاهی مثل مکمل پی ام ساف، آگنومان، قرصهای پیشگیری از بارداری هورمونی و داروهای ضد افسردگی میتوانند علائم را تسکین دهند.
افسردگی قبل از پریود یا PMDD چیست؟
افسردگی قبل از پریود یا به عبارتی اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (PMDD) شکل جدیتر و شدیدتری از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) است. در هر سیکل قاعدگی یک یا دو هفته قبل از قاعدگی علائم جسمی و روحی برای فرد ایجاد میکند. PMS باعث نفخ، سردرد و حساس شدن سینهها میشود.
در PMDD، ممکن است علائم PMS همراه با تحریک پذیری شدید، اضطراب یا افسردگی را تجربه کنید. این علائم در عرض چند روز پس از شروع قاعدگی بهبود مییابند، اما میتوانند آنقدر شدید باشند که زندگی شما را مختل کنند.
افسردگی قبل از پریود یا PMDD چقدر شایع است؟
PMDD تا ۱۰٪ از زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار میدهد.
علائم PMDD چیست؟
علائم افسردگی قبل از پریود یا PMDD در افراد مختلف متفاوت است. این علائم معمولا یک یا دو هفته قبل از قاعدگی ظاهر میشوند و در عرض چند روز پس از شروع قاعدگی از بین میروند. علاوه بر علائم PMS مانند گرفتگی شکم و عضلات و نفخ، ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کنید:
• عصبانیت یا تحریک پذیری
• تنش
• اضطراب و حملات پانیک
• افسردگی و افکار خودکشی
• مشکل در تمرکز
• خستگی و کم انرژی بودن
• هوس غذایی، پرخوری یا تغییر در اشتها
• سردرد
• بی خوابی
• نوسانات خلقی
برای برخی افراد، علایم PMDD تا یائسگی ادامه دارد.
علت ایجاد افسردگی قبل از پریود چیست ؟
محققان به طور دقیق نمیدانند چرا برخی افراد به افسردگی قبل از پریود یا PMDD مبتلا میشوند. کاهش سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون پس از تخمک گذاری و قبل از قاعدگی ممکن است باعث ایجاد علائم شود.
از طرف دیگر سروتونین، یک ماده شیمیایی در مغز است که خلق و خو، گرسنگی و خواب را تنظیم میکند. سطح سروتونین، مانند سطح هورمون، در طول چرخه قاعدگی شما تغییر میکند و این تغییر میتواند زمینه ساز بروز علائم PMDD شود.
عوامل خطر PMDD چیست؟
در صورت داشتن موارد زیر ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به PMDD باشید:
• اضطراب یا افسردگی
• PMS
• سابقه خانوادگی PMS، PMDD یا اختلالات خلقی
• سابقه شخصی تروما، سوء استفاده یا سایر رویدادهای بسیار استرس زا
عوارض PMDD چیست؟
PMDD درمان نشده می تواند منجر به افسردگی و در موارد شدید خودکشی شود. این اختلال میتواند باعث پریشانی شدید عاطفی شود و بر روابط و مشاغل افراد مبتلا تاثیر منفی بگذارد.
درمان افسردگی قبل از پریود
۱- روشهای غیردارویی
روشهای متعددی برای مدیریت علائم PMDD وجود دارد که شامل دارو نیست. به عنوان مثال، میتوانید یوگا تمرین کنید، مدیتیشن را امتحان کنید یا راههای دیگری برای بهبود خلق و خوی خود بیابید. تغییرات رژیم غذایی مانند کاهش مصرف برخی غذاها و کافئین و مصرف ویتامینهایی مانند B6 و منیزیم نیز ممکن است علائم شما را کاهش دهند. به عنوان مکمل منیزیم توصیه میکنم کالمگ سیترات را انتخاب کنید.
سبک زندگی سالم اولین قدم برای مدیریت PMDD است :
- غذاهای سالم شامل غلات کامل، سبزیجات، میوه بیشتری مصرف کنید و از طرف دیگر مصرف نمک، شکر، الکل و کافئین را محدود کنید.
- تمرینات هوازی منظم در طول ماه انجام دهید تا از شدت علائم افسردگی قبل از پریود بکاهید.
- اگر مشکل خواب دارید، قبل از مصرف داروهای بی خوابی، عادات خواب خود را تغییر داده و بهداشت خواب را رعایت کنید.
علاوه بر این، مراجعه به روانشناس یا روانپزشک ممکن است به شما کمک کنند. مطمئن شوید که با پزشک خود در مورد تمام گزینههای درمانی موجود صحبت کنید.
۲- روشهای دارویی
داروها و مکملهای متعددی برای بهبود افسردگی قبل از پریود وجود دارد. میتوانید این داروها را تهیه کرده و مصرف کنید. البته توجه به این نکته ضروری است که فقط دو مورد اول را میتوانید بدون تجویز پزشک مصرف کنید و بقیه موارد نیاز به تجویز پزشک دارند.
- از مکمل پی ام ساف استفاده کنید. هر دوز روزانه از این مکمل (۲ کپسول پی ام ساف)، حاوی ۳۰ میلیگرم عصاره خشک زعفران غنی از کروسین و ۳۰ میلیگرم پودر زعفران میباشد. زعفران به دلیل تنظیم میزان انتقالدهندههای عصبی مثل دوپامین، سروتونین و نورآدرنالین، در بهبود اضطراب، افسردگی، کرامپهای شکمی و اختلالات مود پیش از قاعدگی موثر است. میتوانید روزانه ۲ الی ۳ کپسول پی ام ساف را نیم ساعت قبل از غذا، طی ۴ الی ۶ سیکل قاعدگی و همراه با یک لیوان آب مصرف کنید.
به زودی در داروخانه های سراسر کشور
- از مکمل آگنومان استفاده کنید. هر کپسول آگنومان حاوی ۴۰۰ میلی گرم عصاره خشک میوه گیاه پنج انگشت میباشد. آگنومان با ایجاد تعادل میان هورمونهای جنسی، درمانی موثر برای تسکین علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) نظیر اضطراب، افسردگی، بیقراری، پرخاشگری، نوسانات خلقی، افزایش اشتها، میل به خوردن شیرینیجات، حساس شدن سینهها، نفخ، خستگی و… است. میتوانید روزانه ۲ بار، هر بار ۲ کپسول، ترجیحا بعد از وعده ی غذایی مصرف کنید.
- میتوانید با تجویز پزشک از داروهای ضد افسردگی از دسته SSRI (مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین) برای کمک به مدیریت سطح سروتونین مغز استفاده کنید. نمونه هایی از SSRIها عبارتند از سرترالین، فلوکستین و پاروکستین.
- پزشک شما ممکن است قرصهای هورمونی ضد بارداری که دروسپیرنون و اتینیل استرادیول دارند را برای شما تجویز کند. قرصهای ضد بارداری معمولا به کاهش علائم PMS کمک میکنند. انواع دوزهای مداوم موثرتر هستند، به ویژه آنهایی که حاوی هورمونی به نام دروسپیرنون هستند.
جمع بندی
افسردگی قبل از قاعدگی یا اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD) نوع شدید و گاهی ناتوان کننده سندرم پیش از قاعدگی (PMS) است. اگرچه PMS و PMDD هر دو دارای علائم جسمی و احساسی هستند، PMDD باعث تغییرات خلقی شدید میشود که میتواند زندگی روزمره را مختل کند و به روابط اجتماعی و خانوادگی فرد آسیب برساند. با تغییر سبک زندگی و مصرف مکملهای پی ام ساف و آگنومان میتوانید افسردگی پیش از قاعدگی را درمان کنید.
منابع
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9132-premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd
https://medlineplus.gov/ency/article/007193.htm

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.