اختلالات نعوظ مردان و درمان آن با داروهای گیاهی و طب جایگزین
اختلالات نعوظ به ناتوانی در رسیدن به و یا حفظ مقدار مناسبی از نعوذ در آلت تناسلی که برای برقراری رابطهی جنسی مورد نیاز است اطلاق میگردد. این اختلال از نظر بالینی به انواع دارای منشاء روانی ( نارضایتی از رابطه، فشارهای اجتماعی، اضطراب یا افسردگی ) و طبیعی (بیماریهای زمینه یا همراه با سایر بیماریها ) طبقهبندی میشود. این اختلال با شیوع بیش از 31 درصد، از نگرانیهای شایع و رو به رشد سلامت جنسی آقایان میباشد و طبق پیشبینیها تا سال 2025 بیش از 322 میلیون نفر از مردان به آن مبتلا خواهند شد.
اختلال نعوظ اثرات منفی قابل توجهی بر کیفیت زندگی مردان دارد. از جمله این اثرات میتوان به کاهش عزت نفس، اجتناب از صمیمیت و اضطراب و افسردگی اشاره کرد. علاوه بر این، اختلال نعوذ به عنوان یک ریسک فاکتور برای ایجاد سندروم متابولیک، بیماریهای قلبی عروقی و دیابت نوع 2 در نظر گرفته میشود.
آلت تناسلی مردان از شریانها و مویرگها، سینوسهای پر از خون و ماهیچههای صاف تشکیل شده است.
فعالیت اعصاب سمپاتیک باعث مهار نعوظ میشود. نعوظ طبیعی از طریق تحریک خارجی و فعال شدن اعصاب پاراسمپاتیک، که باعث تولید نیتریک اکسید در سلولهای اندوتلیال میشود، آغاز میگردد. نیتریک اکسید از طریق مسیرهای سیگنالینگ باعث کاهش مقادیر سیتوزولی کلسیم و در نتیجه شل شدن عضلات صاف و اتساع عروق آلت تناسلی و نعوظ میشود.
درمانهای دارویی مورد استفاده برای این اختلال عمدتا مهارکنندههای آنزیم فسفودیاستراز-5 هستند که با مهار جریان خون به خارج از آلت تناسلی، باعث ایجاد نعوظ میشوند. از رایجترین این داروها میتوان به سیلدنافیل سیترات ( ویاگرا )، تادالافیل ( سیالیس ) و واردنافیل ( لویترا ) اشاره کرد. از عوارض جانبی محتمل این داروها میتوان به مواردی مانند سردرد؛ سوء حاضمه؛ احتقاق بینی؛ گر گرفتگی؛ سنکوپ؛ کاهش بینایی و سکتهی قلبی اشاره کرد. همچنین روشهای درمانی تهاجمی مانند تزریق مواد دارویی و استفاده از پروتز در دسترس میباشند. با اینحال همهی بیماران به درمانهای موجود پاسخ نمیدهند و عوارض جانبی و هزینههای درمان از دیگر محدودیتهای موجود میباشند. علاوه بر این، درمانهای رایج فقط بر علائم بیماری اثر گذار هستند و بر علل زمینهای بیماری اثر ندارند.
بیش از 718 گونه گیاهی در طب سنتی به عنوان تقویتکنندهی قوای جنسی مورد استفاده قرار میگیرند. این ترکیبات باعث افزایش تحریک جنسی، افزایش میل جنسی، نعوظ و یا لذت جنسی میشوند. محصولاتی مانند پاناکس جینسنگ ( جینسنگ کرهای )، خارخاسک، ماکا ( جینسنگ کرهای )، گینکو، تونکات علی، یوهیمبه و مکملهایی مانند ویتامینهای گروه ب، روی، ال-آرژنین، آسپارتات و دهیدرواپیآندسترون (DHEA) از پر فروشترین محصولات موجود در بازار هستند.
افزایش استفاده از درمانهای جایگزین و داروهای گیاهی برای درمان اختلال نعوظ و نبود یک مرور جامع از تحقیقات بالینی صورت گرفته در این حوزه، و تحقیقات علمی محدود در مورد عصارهگیری، اثربخشی، ایمنی و دوز این ترکیبات از چالشهای مهم برای پزشکان میباشد. بنابراین هدف مطالعهی پیشرو مرور سیستماتیک و بحث درباره شواهد بدست آمده از کارآزماییهای بالینی کنترل شده با دارونمایی است که اثر استفاده از طب سنتی و داروهای گیاهی را در مدیریت اختلال نعوظ بررسی کردهاند.
برای این منظور از یک بررسی سیستماتیک مبتنی بر روش PRISMA و همچنین ترکیب کلمات کلیدی خاص در پایگاههای دادهی PubMed و Scopus استفاده شده است. کارآزماییهای تصادفی و کنترل شده با پلاسیبو که اثر داروهای گیاهی بر روی بیماران مبتلا به اختلالات نعوظ را مطالعه کرده بودند، برای بررسی استفاده شدند.
پس از جستوجوی مقالات، غربالگری و انتخاب مقالات دارای شروط ورود به مطالعه، در نهایت 42 مقاله برای بررسی انتخاب شدند که در گروههای عصارههای گیاهی منفرد (14 عدد)؛ فرمولاسیون گیاهی ترکیبی (5 عدد)؛ ترکیبی از فرمولاسیونهای گیاهی و مواد مغذی غیر گیاهی (7 عدد)؛ مواد مغذی غیر گیاهی (5 عدد)؛ طب سوزنی (2 عدد)؛ رژیم غذایی و تغذیه (3 عدد)؛ ورزش (5 عدد) و درمانهای موضعی (1 عدد) طبقهبندی شدند. بر اساس نتایج بدست آمده جینسنگ کرهای، پیگنوژنول و پرلوکس، خارخاسک، جینسنگ پرویی، ال آرژنین، طب سوزنی و مداخلات سبک زندگی از عمدهترین مداخلات درمانی بررسی شده بودند که در ادامه به بررسی تعدادی از آنها میپردازیم.
پاناکس جینسنگ (جینسنگ کرهای)
در طب سنتی چینی، پاناکس جینسنگ به ویژه جینسنگ قرمز، برای هزاران سال به عنوان داروی افزایش دهنده و تقویت کننده میل جنسی استفاده شده است. در واقع جینسنگ به یک مکمل گیاهی پرطرفدار در سطح جهان برای درمان اختلالات تولید مثل مردان، از جمله اختلال نعوظ تبدیل شده است. بر اساس بررسیهای صورت گرفته ترکیب جینسنگ و ویتامین E عملکرد نعوظ را بهبود میبخشید. همچنین جینسنگ در دو فرمولاسیون گیاهی به نامهای KBMSI-2 و Plus VigRX باعث بهبود وضعیت نعوظ میشود.
این نتایج با کارآزماییهای بالینی کنترلشده با پلاسیبو، که قبلاً به زبان کرهای منتشر شده و در آن جینسنگ بهطور قابل توجهی عملکرد نعوظ و رضایت جنسی را در بیمار و شریک زندگی بهبود بخشیده است، مطابقت دارد. بر اساس متاآنایز پنج مطالعهی بالینی توسط بورلی و همکاران، مشخص شد جینسنگ پاناکس بهطور معناداری نعوظ را بهبود میبخشد.
جینسنوسیدها که منحصرا به گونهی جینسنگ بخصوص جینسنگ پاناکس تعلق دارند، از اصلیترین مولکولهای فعال این گیاه به حساب میآیند. نتایج مطالعات حیوانی نشان میدهند عصاره جینسینگ و جینسنوسیدها باعث افزایش سنتز نیتریک اکسید در سلولهای اندوتلیال، اتساع عروق و در نهایت نعوظ میشوند. همچنین نتایج یک مطالعه نشان میدهد که جینسنگ باعث افزایش غلظت تستسترون و بهبود نعوظ میشود. با اینحال تعداد کمی از مقالات مورد استفاده در مرور سیستماتیک حاضر، تاثیر مثبت جینسینگ و فرمولاسیونهای حاوی جینسینگ را بر تستسترون گزارش کردهاند. جینسینگ پاناکس در دوزهای 5/0 تا 3 گرم در روز بیخطر و بدون تداخلات دارویی مهم در نظر گرفته میشود. با اینحال نیاز است تا تحقیقات بیشتری درباره مکانیسمهای بالقوه و اثرات مشتقات جینسینگ بر بهبود اختلال نعوظ انجام شود.
پیگنوژنول و پرلوکس
آتلانتیکا یا کاج دریایی یکی از درختان بومی جنوب فرانسه میباشد. پیگنوژنول عصارهی استخراج شده از پوست پودر شدهی کاج دریایی است که با پروسیانیدین %70 استاندارد شده است. پروسیانیدینها زیستپلیمرهای متشکل از واحدهای catechin و epicatechin هستند که دارای خواص آنتیاکسیدانی قابل توجهی بوده که مزایای فراوانی برای بهبود وضعیت سلامت و مدیریت بیماریها دارند. پیگنوژنول دارای اثرات قابل توجه آنتیاکسیدانی، ضد التهابی و خواص تنظیمکنندگی سیستم ایمنی میباشد. شواهد بدست آمده نشان میدهد این ترکیب میتواند از طریق افزایش سنتز نیتریک اکسید در عروق و در نتیجه اتساع آن و همچنین از طریق آنتاگونیست کاتکولآمین بودن، نعوظ را بهبود بخشد.
پیگنوژینول در دو مطالعه به عنوان تنها مداخلهی گیاهی برای درمان اختلال نعوظ مطرح شد که هر دو مطالعه بهبود عملکرد نعوظ را گزارش کردهاند. پرلوکس ترکیبی از پیگنوژنول، ال آرژنین، ال سیترولین و روبورینها است. نتایج 4 مطالعه نشان میدهد استفاده از این فرمولاسیون باعث بهبود عملکرد نعوظ میشود. همچنین گزارشات نشان میدهند پرلوکس میتواند باعث افزایش مقادیر تستسترون نیز بشود. با اینحال اثر آرژنین به همراه پیگنوژنول مشخص نیست. در یک کارآزمایی کنترل نشده ال آرژنین اثرات نه چندان قابل توجهی در بهبود عملکرد نعوظ در طی یک ماه داشت. استفاده از پیگنوژینول به همراه ال آرژنین در همان گروه مورد مطالعه، باعث بهبود قابل توجه عملکرد نعوظ در ماه بعد شد. در ماه سوم دو برابر کردن دوز پیگنوژنول باعث بهبود بیشتر نعوظ در گروه مورد مطالعه شد. این نتایج نشان میدهند ممکن است پیگنوژنول بدون نیاز به استفاده از آرژنین در قالب پرلوکس، در بهبود اختلال نعوظ موثر باشد.
کارآزماییهای بالینی انجام شده استفاده از پیگنوژنول برای بهبود علائم اختلال نعوظ را پشتیبانی میکنند. با اینحال تحقیقات بیشتری برای تعیین کارایی، دوز و مکانسیمهای عمل پیگنوژنول در درمان این اختلال مورد نیاز است.
خارخاسک
خارخاسک یک گیاه دارویی است که برای هزاران سال در طب سنتی چین و هند و سایر نقاط جهان مورد استفاده قرار میگیرد. خارخاسک در کنار جینسنگ از رایجترین گیاهان مورد استفاده برای سلامت جنسی مردان است. اثر خارخاسک به عنوان یک گیاه منفرد بر اختلال نعوظ در دو مورد از مطالعات وارد شده در این مرور سیستماتیک مورد بررسی قرار گرفت. در هر دو مورد استفاده از عصارهی استاندارد شده با ساپونین اثرات مثبتی بر بهبود این اختلال داشت. مطالعات حیوانی نشان میدهد خارخاسک از طریق افزایش میزان نیتریک اکسید در سلولهای اندوتلیال باعث اتساع عروق و کمک به نعوظ میشود. همچنین رفتارهای جنسی حیوانات مورد مطالعه به شکل وابسته به دوز افزایش یافت. با اینحال به مطالعات بیشتری پیرامون مکانسیم اثر و کارایی خارخاسک در درمان اختلال نعوظ نیاز است.
ماکا ( جینسنگ پرویی )
ماکا از اعضای خانوادهی براسیکاسه و بومی کوههای آند مرکزی در ارتفاع 4000 تا 4500 متری در کشور پرو میباشد. بیش از 2000 سال است که از این گیاه به شکل سنتی به عنوان دارو و مکمل غذایی استفاده میشود. مطالعات نشان میدهد استفاده از این گیاه بصورت منفرد باعث بهبود اختلال نعوظ میشود اما تاثیری بر میزان تستسترون ندارد. همچنین مطالعهای که توسط شین و همکاران انجام شد نشان داد ماکا باعث افزایش میل جنسی در طی یک دورهی حداقل 6 هفتهای میشود. هر چند در مطالعات انجام شده خارخاسک قابل تحمل بوده، اما از عوارض جانبی محتمل آن میتوان به مواردی مانند اضطراب، نوسانات خلق و خو، توهم و رفتار اعتیاد آور اشاره کرد. لازم است تا مطالعات آزمایشگاهی و کلینیکی بیشتری درباره کارایی، دوز مناسب و تحمل پذیری خارخاسک انجام شود.
ال آرژنین
ال آرژنین یک آمینواسید است که منابع غذایی بخصوص گوشت و آجیل بدست میآید و یا از ال سیترولین تولید میشود. ال آرژنین تنها سوبسترای آنزیم NOS برای سنتز نیتریک اکسید است. در یک مطالعه مشخص شد استفاده از ال آرژنین بصورت تنها تاثیر قابل توجهی بر بهبود اختلال نعوظ دارد. همچنین بررسیها نشان میدهد استفاده از ال آرژنین به همراه پیگنوژنول، یوهیمبه هیدروکلرید، آدنوزین مونوفسفات، سیترولین و اورنیتین باعث افزایش تولید نیتریک اکسید و اثرات مثبت بر بهبود علائم اختلال نعوظ میشود. تمامی مطالعات نشاندهندهی تحملپذیری خوب این مکملهای غذایی بوده است. جذب خوب و زیست فراهمی این مکملهای غذایی این امکان را فراهم میکند تا از این مکملها به عنوان یک درمان طولانی مدت برای اختلال نعوظ استفاده شود.
تغییر سبک زندگی
میتوان گفت توصیه به تغییر سبک زندگی، تقریبا بخشی از تمام سیستمهای سنتی پزشکی است هر چند نوع توصیهها میتواند متفاوت باشد. در یک مطالعه مشخص شد توصیههای مخصوص تغذیهای و ورزشی به مردان چاق و غیر چاق مبتلا به اختلال نعوظ طی یک دورهی دو ساله باعث بهبود این اختلال در مقایسه با گروه کنترل که صرفا اطلاعات کلی درباره سبک زندگی سالم دریافت کرده بودند شد. دریک مطالعه مشخص شد رژیم مدیترانهای که سرشار از مغزها و دانههای روغنی، روغن زیتون، غذای دریایی، غلات کامل و میوه و سبزیجات است، باعث کاهش شیوع اختلال نعوظ و همچنین کاهش مارکرهای التهابی در مردان مبتلا به سندروم متابولیک میشود. در همین راستا نتایج یک مطالعه نشان داد استفاده از مغزها ( گردو، بادام و فندق ) به مدت دو هفته، باعث بهبود وضعیت و میل جنسی در مقایسه با رژیم معمول غربی که فاقد مغزهای خوراکی است میشود. بررسیهای قبلی نشان میدهد التهاب میتواند از طریق کاهش بیان NOS از اتساع عروق جلوگیری کند. از طرفی رژیم غذایی مناسب میتواند باعث کاهش میزان سایتوکاینهای پیش التهابی و در نهایت افزایش تولید نیتریک اکسید بشود که این امر به نوبهی خود باعث بهبود اختلال نعوظ در مردان مبتلا به سندروم متابولیک میگردد.
اختلال در عملکرد سلولهای اندوتلیال از علل مشترک اختلال نعوظ و بیماریهای قلبی عروقی است. از فاکتورهای خطر مشترک در هر دو بیماری میتوان به تغذیه نام مناسب و بی تحرکی اشاره کرد. بررسیها نشان میدهند فعالیت بدنی منظم میتواند از طریق تنظیم غدد درونریز، افزایش نیتریک اکسید، بهبود فشار خون شریانی و تنظیم لیپوپروتئین و گلوکز که همگی موارد مرتبط با بیماریهای قلبی عروقی و اختلال نعوظ هستند، باعث بهبود عملکرد جنسی و اختلال نعوظ بشوند. نتایج مطالعهی دیگر نشان میدهد ورزش با شدت متوسط و مدت زمان بیش از دویست دقیقه در هفته میتواند باعث بهبود وزن، دور کمر، عملکرد جنسی و تستسترون در مقایسه با ورزش با زمان کمتر در مردان کمتحرک و دارای چاقی دور شکم میشود.
به نظر میرسد رویکردهای مبتنی بر رژیم غذایی و ورزش تاثیری خوبی بر بهبود اختلال نعوظ دارند. این تاثیر در مردان چاق، دارای سندروم متابولیک و دیابت مشهودتر است. بنابراین ادغام برنامههای ورزشی و تغذیهای مناسب باید به عنوان یک رویکرد جامع برای درمان اختلال نعوظ در نظر گرفته بشود.
نتیجهگیری
گزارشات متعددی دربارهی استفاده از طب جایگزین و گیاهان دارویی، به ویژه مکملهای غذایی موجود در بازار برای درمان اختلال نعوظ وجود دارد. با اینحال تحقیقات محدودی دربارهی درمانهای خاص در بهبود عملکرد نعوظ وجود دارد. همچنین ناهمگونیهای مختلفی از نظر نوع مداخلات انجام شده، دوز و زمان آن در مطالعات انجام شده وجود دارد. با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه جینسنگ پاناکس، پیگنوژنول یا پرلوکس و خارخاسک به عنوان محصولات گیاهی در کنار آرژنین به عنوان یک مکمل غذایی اثرات مثبتی بر بهبود اختلال نعوظ دارند. هر چند مکانسیم عمل این ترکیبات نامشخص است اما هرکدام از آنها از طریق افزایش بیان آنزیم NOS و در نهایت افزایش میزان نیتریک اکسید به نعوظ کمک میکنند. همچنین ورزش و تغذیه مناسب باید به عنوان یک عامل مهم بخصوص برای درمان این اختلال در افراد چاق و دیابتی در نظر گرفته شود.
منبع:
Alternative medicine and herbal remedies in the treatment of erectile dysfunction: A systematic review
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.