اثرات جینسنگ بر اختلال حافظه در بیماری آلزایمر
این مطالعه اثرات جینسنگ بر اختلال حافظه در بیماری آلزایمر مورد بررسی قرار داده است. بیماری آلزایمر یک اختلال عصبی مرتبط با سن است که با وجود پلاکهای پیری در مغز مشخص میشود و با اختلالات عملکردی شناختی بسیاری همراه است.
بیماری آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر یک اختلال عصبی پیشرونده است که از نظر بالینی با از دست دادن شناخت و حافظه و از نظر بیماریزایی با افزایش مقادیر پپتیدی به نام بتا آمیلوئید و رسوب پلاکهای این پپتیدها در مغز شناخته میشود. پپتیدهای بتا آمیلوئید در اثر افزایش تخریب پروتئولیتیک پروتئینی به نام پروتئین پیش ساز بتا آمیلوئید ایجاد شده و علت اصلی روند بیماری در نظر گرفته میشود.
پپتیدهای بتا آمیلوئید پرجمعیت تمایل به الیگومریزه شدن دارند، که منجربه پلیمریزاسیون، تغییرات ساختاری، فیبریلاسیون و رسوب پلاکهای فیبریلی بتا آمیلوئید در پارانشیم مغز میشود.
تا کنون تلاشهای زیادی برای شناسایی و توسعه عواملی که قادر به کنترل مکانیسمهای مرتبط با پپتیدهای بتا آمیلوئید در بیماری آلزایمر هستند، صورت گرفتهاست. با این حال، هنوز هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود نداشته و اکثر داروهای تأیید شده در حال حاضر در بهترین حالت تنها تسکین دهنده علائم بیماری هستند.
استفاده از جینسنگ برای کاهش عوارض آلزایمر
این امر باعث علاقهمندی به بررسی کامل گیاهان درمانی شده است که از دیرباز در طب سنتی برای درمان اختلال حافظه مورد استفاده قرار گرفتهاند. یکی از این گیاهان جینسنگ است که برای هزاران سال در طب سنتی به عنوان یک تونیک عمومی بدن استفاده شده است.
جینسنگ همچنین برای کاربردهای متنوعی از جمله به عنوان محرک سیستم عصبی مرکزی برای بهبود شناختی عملکرد، اثرات مشخص بر حافظه و یادگیری و همچنین بهبود سردرگمی و فراموشی استفاده میشود. جینسنوزیدها اجزای اصلی مولکولی موجود در جینسنگ هستند که انواعی از آنها در درمان اختلالات شناختی از جمله بهبود پلاکهای بتا آمیلوئید موثر هستند.
با این حال، اجزای مختلف دیگر جینسنگ، از جمله پلیساکاریدها، پپتیدها، الکلهای پلی استیلنیک و اسیدهای چرب نیز به عنوان اجزای فعال زیستی شناسایی شدهاند.
جینسنگ چیست؟
برای هزاران سال، جینسینگ، که معمولا به نام Panax ginseng Meyer شناخته میشود، در طب سنتی به عنوان یک تقویت کننده عمومی بدن استفاده میشود.
از جینسینگ میتوان به عنوان یک محرک سیستم عصبی مرکزی برای بهبود عملکرد شناختی، بهبود حافظه و یادگیری، و همچنین بهبود سردرگمی و فراموشی که اغلب با افزایش سن با آن مواجه میشویم، استفاده کرد.
جینسنوزیدها اجزای اصلی مولکولی هستند که در درمان اختلالات شناختی از جمله بهبود پلاکهای Aβ موثر هستند.
اثرات جینسنگ بر اختلال حافظه در بیماری آلزایمر
در مطالعه حاضر، تاثیر جینسنگ بر مدل موشی با فراموشی القا شده شیمیایی و علائم مرتبط با افزایش پلاکهای بتا آمیلوئید در موش تراریخته و همچنین بر روی سلولهای هلا (ردهای از سلولهای نامیرا که در پژوهشهای علمی مورد استفاده قرار میگیرد) بررسی شد.
این مطالعه بر روی سلولهای جهش یافته و در تلاش برای کاهش سطح بتا آمیلوئید انجام شد. نتایج حاکی از کاهش سطوح بتا آمیلوئید بعد از انکوباسیون با عصاره جینسنگ بود.
این یافتهها نشان میدهد که عصاره جینسنگ میتواند از مغز در برابر افزایش سطوح پروتئین بتا آمیلوئید 42 (نوع سمی از پپتید بتا آمیلوئید که در بیماری آلزایمر میزان آن افزایش مییابد) محافظت کند.
کاهش سطح این پروتئین منجر به افزایش عملکرد حافظه میشود، بنابراین عصاره جینسنگ ممکن است یک عامل پیشگیری کننده یا درمان موثر برای بیماری آلزایمر باشد. همینک مکملهای گوناگونی از عصاره جینسنگ قرمز در بازار دارویی کشور وجود دارد.
نویسنده: دکتر شهره رحیمی (دکترای تخصصی بیوشیمی)
ویرایش: دکتر علیرضا ولیزاده (دکترای تخصصی نانوتکنولوژی پزشکی)
منابع:
Effects of American ginseng (Panax quinquefolius)on neurocognitive function: an acute, randomized, on neurocognitive function: an acute, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.