انواع دیابت
- دیابت شیرین
- دیابت بیمزه
دیابت شیرین یک اختلال متابولیکی است که با عدم تحمل بدن نسبت به گلوکز مشخص میشود. بیماری است که با نبودن تعادل بین عرضه و تقاضای انسولین ایجاد میشود. انسولین توسط پانکراس ساخته میشود و گلوکز خون را در حد طبیعی حفظ میکند. در دیابت شیرین بدلیل تولید ناکافی انسولین یا تولید انسولین غیر مؤثر، گلوکز خون افزایش مییابد. دیابت شیرین نیز سبب اختلال سوخت و ساز پروتئین و چربی میشود.
انواع دیابت شیرین
- دیابت شیرین وابسته به انسولین
- دیابت شیرین غیر وابسته به انسولین
دیابت شیرین وابسته به انسولین چیست؟
دیابت جوانی، بیثبات، حساس و شکننده ناامید میشود.
معمولاً قبل از سن 30 سالگی رخ میدهد، تولید داخلی انسولین یا کم است یا اصلاً وجود ندارد بنابراین تزریق انسولین ضروری است.
سبب شناسی دیابت نوع یک
- توراث
- وجود برخی از ویروسها
- برخی از پاسخهای خودایمنی
دیابت شیرین غیر وابسته به انسولین چیست؟
این نوع دیابت، دیابت خفیف یا دیابت بزرگسالی نیز نامیده میشود. معمولاً بعد از 40 سالگی رخ میدهد. هنگامی که لوزالمعده نمیتواند به اندازه کافی انسولین ترشح کند تا نیازهای بدن را برآورده سازد یا وقتی که تعداد نواحی گیرنده انسولین کاهش یابد یا تغییر کند ( مانند چاقی ) هیپرگلیسمی ایجاد میشود. از هر 10 نفر مبتلا به دیابت 9 نفر به دیابت نوع دوم مبتلا هستند. شیوع آن در زنان بیشتر از مردان است.
آسیب شناسی دیابت نوع دوم
استعداد ژنتیکی در دیابت
چاقی که افراد چاق برای متابولیزه کردن غذایی که میخورند به انسولین بیشتر نیاز دارند، در نتیجه ناتوانی پانکراس در تولید اضافی، قند خون را بالا میبرد.
افزایش سن در دیابت
برای غربالگری دیابت نوع دوم دو ساعت بعد از خوردن 75 کرم کلوکز مقدار قندخون را چک میکنند.
جمعیت هدف غربالگری
- اشخاص بالای 40 سال
- افراد دارای سابقه خانوادگی مثبت
- افراد چاق
- خانمهایی که نوزادان بیشتر از 4 کیلو به دنیا آوردهاند.
- شایعترین علائم دیابت شیرین
- دفع ادرار به دفعات زیاد
- تشنگی غیر معمول
- از دست دادن وزن بدون علت مشخص
- خستگی زیاد
- اختلالات بینایی
- تحریک پذیری
- گزگز و مور مور شدن در دستها و پاها
- عفونتهای مکرر در پوست، لثه، مثانه، مجرای تناسلی
- خارش پوست
- عدم تحمل زخمها به بهبودی
مهمترین عوامل خطر ساز در دیابت
- پرخوری و عدم فعالیت بدنی که منجر به چاقی میشود.
- استرس
- حاملگی
- استفاده از بعضی داروها
- وجود فرد دیابتیک در افراد درجه یک خانواده
- فشارخون بالا
روشها و راههای درمان دیابت و کاهش قندخون
- رژیم غذایی مناسب
- کاهش وزن
- ورزشهای منظم
- استفاده از داروهای پایین آورنده قند خون
دیابت بارداری چیست؟
در طی بارداری سطح گلوکز خون ناشتا کاهش مییابد اما قند خون بعد از غذا افزایش مییابد. که نوعی از دیابت نوع دوم است که به آن دیابت بارداری گفته میشود.
پزشکان معتقدند این دیابت زمانی ایجاد میشود که غده لوزالمعده زن باردار نمیتواند انسولین کافی برای مقابله با هورمونهای حاملگی که منجر به مقاومت به انسولین میشوند تولید نماید، که تا زمان زایمان قندخون این زنان بالا است.
و بلافاصله بعد از زایمان به حالت طبیعی برمیگردد. اما در طولانی مدت تعداد قابل توجهی از این زنان به دیابت مبتلا میشوند هر چه شدت هیپرگلیسمی بارداری بیشتر باشد احتمال ابتلا به دیابت پس از 5 سال از زایمان بالاتر خواهد بود. زنانی که افراد درجه یک خانواده آنها به دیابت مبتلا هستند باید در اولین ویزیت تحت غربالگری قرار بگیرند. بطور کلی تمام زنان باردار در انتهای سه ماه دوم باید مورد ارزیابی قرار بگیرند.
دیابت بارداری چیست؟ عوارض، پیشگیری، کنترل و درمان دیابت بارداری
احتمال دیابت حاملگی در شرایط زیر بیشتر است
- سن مادر بالای 30 سال باشد
- چاقی بیش از حد مادر
- سابقه تولد جنین مرده در حاملگیهای قبلی
- ابتلا به دیابت در افراد درجه یک خانواده
- سابقه تولد نوزاد بالاتر از 4/5 کیلوگرم
خطرات عمده در بین مادران
- ابتلای دیر رس مادر به دیابت
- ایجاد تخمدان پلی کیستیک (P.C.O)
- ماکروزومی نوزاد
عوارض مهم دیابت
عوارض مهم دیابت شامل مشکلات قلبی و عروقی ( باعث افزایش سیر بروز سفتی دیواره عروق کرونر میشود)
- کلیوی
- چشمی
- عصبی
- ابتلا به عفونت
- عوارض چشمی
آسیب شبکیه چشم در اثر دیابت طول کشیده را رتینوپاتی دیابتی گویند.
آسیب شبکیه باعث کاهش بینایی و کوری میشود. هرچه طول بیماری دیابت بیشتر شود احتمال آسیب به شبکیه بیشتر و شدت آن زیادتر میشود.
100 درصد بیماران دیابتی نوع یک و 75 درصد مبتلایان نوع دوم بعد از 20 سال از آغاز بیماری دیابت دچار آسیب شبکیه خواهد خواهند شد. کنترل قند خون اثر مهمی در به تعویق انداختن آسیب شبکیه دارد، در مراحل اولیه عروق خونی شبکیه ضخیم، تنگ و پیچ خورده میشوند. همچنین از آنها پلاسما نشست میکند که باعث تاری دید میشود. در مراحل پیشرفتهتر در اثر برآورده نشدن نیازهای غذایی و اکسیژن سلولهای بینایی در شبکیه رگسازی شروع میشود رگهای جدید بسیار شکننده بوده در درون چشم خونریزی میکنند باعث کندگی شبکیه میشود و در نهایت آسیب جدی به بینایی و کوری میشود.
علایم و نشانههای رتینوپاتی دیابتی
- کاهش بینایی و تاری دید
- نقطه های شناور در میدان بینایی
درمان رتینوپاتی دیابتی
کنترل دیابت، فشارخون، کلسترول و عدم استعمال سیگار، کاهش وزن و به طور منظم ورزش کردن، درمان با لیزر که عروق نشت کننده بسته و عروق شکننده از بین برده میشوند و در صورت خونریزی بدرون چشم ( زجاجیه ) کندگی شبکیه نیاز به عمل جراحی و ویترکتومی خواهد بود.
- عوارض چشمی بیماری دیابت
- تاری دید
- گلوکوم
- کندگی شبکیه
- کوری
- عوارض کلیوی دیابت
نفروپاتی دیابتی چیست؟ راه های پیشگیری، درمان و کنترل نفروپاتی دیابتی
نفروپاتی دیابتی به بیماری کلیوی ثانوی دیابت گفته میشود. در اثر بیماری دیابت کلیهها دچار اختلال در عملکرد شده و پروتئین دفع میکنند. همچنین کلیهها دچار تغییرات ساختمانی و اختلال عملکرد میشوند.
دیابت کنترل نشده برای مدت طولانی باعث آسیب به بسیاری از بافتهای بدن میشود یکی از جاهایی که در اثر دیابت آسیب جدی میبیند کلیه است. کلیهها از واحدهایی به نام نفرون درست شدهاند. سرهرنفرون را گلمرول میگویند که حاوی عروق ریز کلیه است.در اثر دیابت جدار گلمرولها ضخیم میشوند و آسیب میبیند گلمرول جایی است که خون فیلتر شده تا ادرار را تشکیل دهد. گلمرول مانند یک صافی عمل میکند و به همه مواد اجازه عبور از خون و ورود به نفرون را نمیدهد از جمله این مواد پروتئین است.
در اثر دیابت و آسیب به گلمرولها هم سرعت تشکیل ادرار کاهش مییابد و هم پروتئین در ادرار دفع میشود.
دفع پروتئین در ادرار بیماران دیابتی معمولاً 10 – 5 سال قبل از علائم کلیوی بیماری دیابت رخ میدهد.
نفروپاتی دیابتی معمولاً همراه با پرفشاری خون است. همچنین نفروپاتی دیابتی به تدریج باعث ایجاد اختلالی به نام سندروم نفروتیک میشود.
سندروم نفروتیک با دفع مقادیر زیاد پروتئین در ادرار و نیز نارسایی مزمن کلیه مشخص میشود، در نهایت نفروپاتی دیابتی باعث بیماری پیشرفته و غیر قابل برگشت کلیه میشود در حدود 30- 20 درصد
بیماران دیابتی نوع 1 یا 2 در نهایت مبتلا به نفروپاتی دیابتی خواهند شد. مبتلایان به دیابت نوع 2 نسبت به نوع 1 کمتر به بیماری پیشرفته کلیوی مرحله آخر دچار میشوند.
20 درصد مبتلایان به دیابت نوع 2 بعد از 20 سال دچار بیماری کلیوی مرحله آخر میشوند در حالیکه این مقدار در دیابت نوع 1، 75% است.
در آغاز بیماری دیابت کلیهها زیاد آب دفع میکنند و فرد دچار پرنوشی و ادرار زیاد میشود اما بعد از آنکه بیماری دیابت باعث آسیب کلیهها شد میزان ادرار کم میشود و دفع پروتئین در ادرار به تدریج زیاد میشود.
پیشگیری از نفروپاتی دیابتی
در مراحل اولیه گرفتاری کلیوی در بیماران دیابتی و زمانی که دفع پروتئین هنوز کم است کنترل دقیق قند خون و کنترل فشار خون میتواند از پیشرفت بیماری به سمت نارسایی کلیوی پیشرفته جلوگیری کند حتی سبب بهبود آن شود.
در مراحل پیشرفتهتر که دفع پروتئین زیاد شد معمولاً کنترل دقیق خون، محدودیت مصرف پروتئین و کنترل فشار خون در کند شدن روند بیماری موثر است، اما روند بیماری را متوقف نخواهد کرد.
علائم و نشانههای اصلی نفروپاتی دیابتی
- ورم کردن صورت، اندامها ( پا )
- اضافه وزن غیر ارادی
- کاهش اشتها ( بخاطر از دست دادن پروتئین و مصرف پروتئین عضلات )
- تهوع و استفراغ
- خستگی حال عمومی بد، سردرد، سکسکههای مکرر و خارش بدن
- فشارخون بالا
- تشنگی، پرنوشی، زیاد ادرار کردن در مراحل ابتدایی بیماری
- فشارخون ( بالاتر از 140 میلی متر جیوه ) بالا عامل اصلی پیدایش بیماریهای کلیوی در مبتلایان به دیابت است.
رعایت یک رژیم غذایی با پروتئین کم در دیابتیهای مبتلا به مشکلات کلیوی مفید است.
اندازه گیری مقدار کراتینین سرم و نیتروژن اوره خون برای فهمیدن میزان آسیب کلیوی و نارسایی کلیوی صورت میگیرد با پیشرفت نارسایی کلیوی مقدار کراتینین سرم و نیتروژن اوره خون بالا میرود.
تشخیص نفروپاتی دیابتی
آزمایش نمونه ادرار و بررسی پروتئین در ادرار صورت میگیرد.
رابطه افسردگی و دیابت
افراد دیابتی با احتمال بیشتری به افسردگی دچار میشوند. به علاوه پیشرفت دیابت در افراد افسرده بیشتر است.
دیابت بیمزه چیست؟
دیابت بی مزه اختلالی درلوب خلفی هیپوفیز است که به علت کمبود وازوپرسین (ADH) ( انتی دیورتیک هورمون ) یا هورمون ضد ادراری ایجاد میشود.
اعمال اصلی این هورمون (ADH) عبارتند از:
کمک به جذب مجدد آب از کلیهها، کنترل فشار اسمزی مایع خارج سلولی. هنگامی که تولید این هورمون کاهش مییابد لولههای کلیوی در جذب مجدد آب نارسا میشوند و متعاقب آن بیمار مقادیر زیادی ادرار رقیق دفع میکند، ادرار در دیابت شیرین حاوی مقادیر گلوکز است. در حالی که در دیابت بیمزه بسیار رقیق و بدون گلوکز است.
اتیولوژی دیابت بیمزه
در اغلب موارد نامعلوم است. علل مرکزی یا با منشاء عصب شناختی ناشی از ناهنجاریهای هیپوتالاموس و هیپوفیز ناشی از علل خانوادگی یا ناشناخته، دیابت بیمزه اولیه را ایجاد میکند.
تخریب غدد توسط تومور، ضربه، عفونت، حوادث عروقی یا تومورهای متاستاز دهنده، دیابت بی مزه ثانویه را باعث میشود.
مصرف داروهای مانند: دیلانتین، لیتیم و الکل از جمله دیگر علل دیابت بیمزه ثانویه محسوب میشود.
علائم بالینی دیابت بیمزه کدامند؟
علائم بالینی: تشنگی زیاد ( پلی دیپسی ) برای اجتناب از کم آبی شدید و شوک ناشی از کمبود حجم خون، بیمار باید تقریباً همیشه مایعات بنوشد. بیمار روزی 4 تا 40 لیترآب مینوشد. محدودیت مایع نیز نمیتواند بیماری را کنترل کند و باعث دهیدراتاسیون شدید و هیپرناترمی ( افزایش سدیم خون ) خواهد شد.
حجم زیاد ادرار در اثر عمل نکردن و ازوپرسین (ADH) روی بخش انتهای لوله کلیوی روزانه مقدار زیادی آب بصورت ادرار رقیق شده با وزن مخصوص 001/1 تا 005/1 توسط کلیه از بدن خارج میشود.
اقدامات درمانی
جایگزینی مایعات به مقدار زیاد، جایگزینی وازوپرسین تا پایان عمر، بررسی و پاتولوژی زمینهای.
نظرات (0)